keskiviikko 4. elokuuta 2010

Tunnista lapsesi temperamentti

Jokainen lapsi on yksilö. Lapsen temperamentti syntyy jo kohdussa ja on aika sattumanvaraista minkä luonteinen vauva on. Kuitenkin lapset voidaan Tracy Hoggin mukaan karkeasti jakaa eri ryhmiin.

-"oppikirja" -lapset / textbook babies
-"enkelit" /angels

Nämä rauhoittuvat usein helposti ja vanhemmat kokevatkin nämä helpoiksi vauvoiksi.

Haasvavampia lapsia ovat sitten:
-"herkkä" / touchy , joka säikkyy helposti
-"virkeä" / spirited , touhukas ja hermostuu helposti
-"ärtyisä" / grumpy , turhautuu helposti

Vanhemman on helpompi ottaa tilanne hallintaan, kun hän tuntee vauvansa ja ymmärtää tätä. Monet vauvat ovat myös sekoituksia ja toki jokainen on välillä kuin pikku enkeli. Ei ärtyisä tarkoita välttämättä sitä, että lapsi on vain raivoava tarmon pesä, vaan että luonnetta löytyy. Tällaisen kanssa tarvitaan huomattavasti enemmän kärsivällisyyttä ja määrätietoisuutta kuin oppikirja lasten kanssa. Mutta toki jokainen lapsi on tavallaan työläs luonteesta riippumatta. Kaikille tulee kiukkupäiviä. Kukaan äiti ei varmasti liian helpolla pääse.

Moni kavahtaa lasten kategorioimista. Jokainen ihminenhän on kuitenkin yksilö eikä samanlaista persoonaa löydy edes identtisestä kaksosesta. Tuota jaottelua voi kuitenkin alussa käyttää karkeana apuna, jos tuntuu että vauvan lukeminen on hankalaa. Ei kannata kuitenkaan liian tosissaan ottaa.

Lähde: Tracy Hogg, The baby whisperer solves all your problems. 2006

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti