perjantai 3. kesäkuuta 2011

Secrets of the baby whisperer for toddlers

Minua on pyydetty suomentamaan Tracy Hoggin salaisuuksia myös taaperoikäisistä. Kirjassa on The baby whisperer solves all your problems on myös taaperoikäisistä useita kappaleita, mutta taaperoille on omistettu ihan oma kirjakin (kuvassa). Laitanpas siitä ihan pikaisesti jotain. Suomentelen näitä taas lisää, kun kerkeän. Kirjassa puhutaan hyvin vähän nukkumisesta, mutta kategoriasta "nukkuminen" löytää blogistani paljon vinkkejä niihin ongelmiin. Tässä tekstissä mainitaan myös muutamalla sanalla nukkumisesta.

Tiedät, että lapsesi on taapero, kun:
- "minulla on vähemmän aikaa itselleni"
- "en voi ottaa häntä mukaan ravintolaan"
- "hän on vaativampi"
- "on helpompi ymmärtää, mitä hän haluaa"
- "häntä täytyy ajaa takaa"
- "päiväuniongelmat"
- "yllätyn aina mitä kaikkea hän osaa"
- "hän imitoi kaikkea mitä teen"
- "hän kiinnostuu mistä vain"
- "hän testaa minua vähän väliä"
- "hän on enemmän....persoona"

Nämä olivat siis kerättyjä kommentteja äideiltä. Aika osuvia ;)

Hogg mainitsee alkuteksteissään mm. seuraavaa:

-Jokainen lapsi on yksilö
-Lasta täytyy kunnioittaa ja lapsen täytyy kunnioittaa muita
-Ota aikaa, jotta kerkeät kuunnella, tarkkailla, jutella ja leikkiä lapsen kanssa
-Lähes jokainen lapsi tarvitsee rutiinit, koska se tuo turvallisuuden tunnetta. Lapsi ei välttämättä tarvitse rutiineja sitä varten, jotta esim. nukkuisi paremmin, mutta usein näin kuitenkin on. Turvallisuuden tunne on kuitenkin se oleellisin.
-Lasta ei saa hoputtaa oppimaan esim. kävelemään, puhumaan ym. Se vain antaa lapselle sen kuvan, että hän on kelpaamaton ja osaamaton. Jokainen kehittyy aikanaan. Toki selkeät oppimisvaikeudet on erotettava.
-Taaperoiässä tapahtuu koko ajan muutoksia. On todella yleistä, että lapsi alkaa heräillä öisin taas ja tuntuu ettei mikään tehoa. Tällä on kuitenkin tapana mennä ajan kanssa ohi eikä tarvitse mitään taikatemppuja. Lähinnä vaatii vanhemmilta vain kärsivällisyyttä.
-Vanhempi on johtaja, joka avustaa lasta uuden opettelussa. Nyt on entistäkin tärkeämpää saada pidettyä "harmonia" perheessä ja mahdollisimman turvallinen olo lapselle.
-Auta lasta käsittelemään tunteitaan. Ne ovat uusia hänelle ja vanhemman on opetettava mitä ne merkitsevät. Vauvan tunteet ovat aluksi nälkä, väsy, kuuma, kylmä ym. Taaperolla elämää hallitsevat ilo, suru, pelko, ylpeys, syyllisyys, häpeä ym. Tunteiden hallintaa voi oppia. Jopa 14kk ikäinen voi olla empaattinen.
-Isän rooli korostuu! Isä ei ole vain "lauantaihoitaja".
-Sosiaalisiin tilanteisiin rohkaiseminen
-Taaperon kanssa touhuaminen voi olla hermojaraastavaa ja oma itsehillintä on tärkeää. Kiukku puretaan johonkin muuhun, mutta ei lapseen. Myös rakkaus on hyvä näyttää muutenkin kuin sanoin.
-Pidä huoli myös aikuissuihteistasi

Kirjassa on kappaleita mm. rutiineista, hoivaamisesta, vanhemmuuden haasteista, päiväunien poisjäännistä, kommunikoinnista, sosialisoinnista, kurin pitämisestä, oravanpyörän katkaisemisesta (kun elämä on mennyt todella vaikeaksi nukkumisen, syömisen ja kurinpidon kanssa), potalle opettelusta ja uuden vauvan tulosta. Toiveita saa esittää ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti