keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Urheilu raskaanaollessa ja synnytyksen jälkeen

Urheillessa kannattaa kuunnella omaa kehoaan. Raskaanaollessa voi urheilulajeja aika vapaasti harrastaa sinne viikolle 16 asti. Vauva on hyvin suojassa mahassa ja jopa kontaktilajitkin voivat tulla kyseeseen (jalkapallo, jääkiekko). Sen jälkeen on kuitenkin oltava varovainen, sillä sikiön syke on aina paljon korkeampi kuin äidin. Äidin syke olisi hyvä pitää siinä max 140 toisella raskauskolmanneksella ja sen jälkeen. Jos syke ylittyy alkaa sikiön syke olla pitkälti yli 200 eikä semmoisella sykkeellä ole kivaa kellään. Sikiön syke kuuluu kyllä olla huomattavasti korkeampi kuin äidin (140-150), mutta yli 200 ei mielellään pitkään. Viimeisellä raskauskolmanneksella on huolehdittava riittävästä ravinnonsaannista ja liika urheilu on haitaksi sikiön kasvulle. Iskuja maha kestää yllättävän paljon. Suurienergiset vammat, kuten liikenneonnettomuudet, voivat aiheuttaa esim istukan irtoamisen. Potku mahaan taas ei yleensä aiheuta mitään, mutta tottakai kaikkia iskuja pitää välttää ja varoa! Kuntosalilla voi hyvinkin käydä, mutta kannattaa välttää vatsaontelonpainetta nostavia liikkeitä. Personal trainereilta saa hyviä ohjeita.

Jälkitarkastuksen jälkeen (1kk) voi jo aloittaa kevyen liikunnan kuten kävelylenkit, jos kaikki on mennyt hyvin. Tämä pätee myös keisarileikkauksella synnyttäneisiin. 3kk jälkeen voi jo alkaa harrastella kunnolla. Jos synnytyksen yhteydessä tai jälkeenpäin on ilmennyt jotain komplikaatioita, kannattaa olla varovaisempi. Oma keho kyllä kertoo, mikä on hyvä. Liian aikaisin aloitetussa rankassa urheilussa on se riski, että myöhemmin tulee kohdunlaskeuma, joka on hoidettava kirurgisesti. Jos urheillessa tuntuu ylivoimaisen raskaalta tai heikottaa, niin on suoritus keskeytettävä välittömästi. Vängellä ei kannata tehdä, niin kuin ehkä normaalisti. ;) Urheilu pitää muistaa aloittaa varovasti, sillä keho on kokenut kovia synnytyksessä ja lihakset eivät ehkä ole entisessä kunnossaa, vaikka taukoa ei olisikaan tullut paljon. Vatsarasva ei lähde pelkkiä vatsalihaksia tekemällä. Ensin kannattaa aloittaa kävely/hölkkä, jotta rasva palaa. Tottakai lihasmassan kertyminen kiihdyttää kehon aineenvaihduntaa, mutta pelkkä vatsalihastenteko ei tuota hyviä tuloksia. Tärkeää on muistaa syvät lantionpohjalihakset. Niiden treenaus estää mm. kohdunlaskeumaa ja virtsaongelmia. Mikään kiire ei rasvanpolttamisella synnytyksen jälkeen ole. Ei mitään Hollywood ihmedietejä ainakaan ekaan kolmeen kuukauteen. Imetys polttaa kaloreita suunnilleen 200kcal/pvä ja huomattava osa naisista menettää raskauskilot ihan huomaamattaan. Omasta kunnosta huolehtiminen on kuitenkin tärkeää. Se auttaa myös jaksamaan. =)

Hyviä urheilulajeja ovat esim kävely, hölkkä (ei mikään maraton), uinti, henkilökohtaisesti rakennettu kuntosaliohjelma ym. Lastenvaunujen kanssa on hyvä lenkkeillä ja samalla voi tehdä erilaisia lihasliikkeitäkin (kuten askelkyykky). Vauvajumppiakin on useimmilla kuntosaleilla. Niitä kannattaa käydä testaamassa. Kannattaa ottaa myös kaverit mukaan. Netistä löytyy myös paljon eri keskustelupalstoja, joilta voi löytyä mammaseuraa oman kotikaupunkinsa alueelta. Rohkeasti mukaan vain. =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti