perjantai 12. marraskuuta 2010

Jos Hoggin unikoulu ei toimi...

Tämä on vähän niin kuin jatkoa kappaleeseen "yleisimpiä syitä miksi unikoulu ei toimi". Se kappale keskittyy P.U/P.D. unikoulun ongelmiin, mutta on myös yleistettävissä. Tarjoan tässä muitakin konsteja Hoggin unikoulun lisäksi. Kirjoituksissani mainitsen kyllä osan näistä konsteista, mutta päätin koota näitä vähän yhteen. Yksi ja sama konsti ei päde kaikkiin vauvoihin.

Yksi suosituimpia ja tunnetuimpia on varmasti Tassuttelu-unikoulu. Tältä nettisivulta löytyy mm enemmän tietoa: http://yle.fi/akuutti/arkisto2004/231104_b.htm. Mielestäni tosi hyvä sivusto. En ala niitä tähän kopioimaan. Googlettamalla löytyy lähinnä chat palstoja, mutta niiltäkin löytyy hyviä vinkkejä. MLL:n sivuilta löytyy myös neuvolapsykologi Katja Rantalan vinkkejä tassutelluun.Vauva lehden sivuilta löytyy myös ohjeita.

"Lempeä huudatus-unikoulu" ja "Hivuttautumiskonsti" ovat myös hyviä, joista on tietoa sivuillani mm. kohdissa: "taaperoikäisten nukkuminen", "yli 1-vuotiaan nukkuminen ja siirtymäkaudet" sekä "taaperoikäinen ja uusi vauva talossa". Hivuttautumiskonsti tuntuu olevan yksi tehokkaimmista yli 1-vuotiaan nukkumisongelmiin. Ja melko miellyttävä myös vanhemmille. ;)

Anna Wahlgrenin sivuilla kerrotaan mm. kirjasta "A good night sleep" ("Nyt nukutaan"). Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta ja aion lukaista sen kun kerkeän. En valitettavasti vielä osaa kommentoida kirjaa. Kirjan perusperiaate on tämä: lapsi rauhoitetaan siellä missä hän makaa.

Katso myös sivusto: http://www.annawahlgren.com/index.php/view/finska/anna-wahlgren
Sieltä löytyy tarkempaa tieto kirjasta. Kirja kuulostaa hieman huvittavaltakin. Siinä puhutaan mm. "viuhkatyylistä" ja "rimssuttelusta". Liekkö olisi meidän poitsulle toiminut, mutta varmasti joillekin toimii. Asialliselta ja tietävältä kuitenkin kuulosti. Olen kuullut ennenkin kyseisistä tyyleistä.

Perhepedissä nukkumisessakin on omat konstinsa. Aina se ei ole niin helppoa, että otetaan vain lapsi viereen ja siihen nukahtaa. Elisabeth Panthleyn kirja "Pehmeä matka höyhensaarille" on erikoistunut näihin. Siinäkin on ideana, että vauva ei nukahtaisi tissille, vaan rinta otetaan pois suusta ennen kuin lapsi nukahtaa. Lasta voi myös joutua rauhoittelemaan tässäkin tapauksessa. Vanhemmat löytävät yleensä itse aika nopeaa konstit, jotka toimivat heidän lapsilleen.

Toivottavaa olisi, että lapsi heräisi aina sieltä mihin hänet on nukutettu, ettei hän säikähdä herättyään, mihin on joutunut. Jos silloin tällöin lapsen siirtää, niin ei haittaa.

Tässä nyt oli muutamia vinkkejä. Jos tuntuu ettei oo oma juttu ja jaksaa hyvin, niin turhaankos näitä kokeilee. Mut jos tuntuu, et jotain pitäs tehdä, niin näistä löytyy usein apu. Aikamoista asennoitumista saa olla, kun näihin ryhtyy, sillä nukkumaan opettelu ei aina ole mikään lyhyt projekti. Voi kestää parikin kuukautta, mut joskus vain 1-2vkoa. Helpottaa onnistuessaan elämää kovasti. Oma väsymys ei ole mikään huono syy alkaa unikouluileen!

Huomauttaisin vielä, että näitä unikoulusysteemejä ym. kikkoja kannattaa käyttää alle 2-vuotiaille. Toki yli 2-vuotiaiden nukkumisongelmiakin ratkaistaan, niin että palautetaan lapsi vain sänkyyn, kun hän sieltä pois nousee. Tämä voi viedä 3h/yö parin viikon ajan. Ja kouluikäisille on sitten aivan omat juttunsa. Mutta helpointa näitä konsteja on käyttää pienille lapsille. Niihin olen itse enemmän erikoistunut. Yli 2-vuotiaiden kanssa joutuu jo hieman alkaa tekemään kompromisseja. Joka iässä on omat vinkeet. ;)
Jos tuntuu että perhe väsyy vauvan/lapsen nukkumisongelmiin, niin ei ole väärin tehdä asialle jotain. =) Lapsi ei siinä kärsi.

5 kommenttia:

  1. Olisiko sinulla neuvoa, miten opettaa n. 4kk ikäinen vauva nukahtamaan ilman tissiä. tutti ei kelpaa. Päiväunille nukahtaa liikkuviin vaunuihin ulos.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa lukea kohta "nukkuminen 0-4kk". Tuota "pick up, put down" -unikoulua uskaltaisi jo ehkä kokeilla, jos äidistä tuntuu, että lapsi saattaisi olla valmis. Mutta vauvasi on siinä rajoilla, että onko liian nuori. Pääasia on, että noin nuorta ei vielä jätetä yksin hakemaan unta, vaan vanhempi on koko ajan vieressä ja silittelee ja rauhoittelee. Samalla voi hokea "shh shh shh" ja katsoa alkaisiko vauva kuuntelemaan tätä kaavaa ja nukahtaa huomaamattansa. =) Vauvasi taitaa olla liian nuori tassuttelu-unikouluun, mutta voi kyllä jo kokeilla rauhoittuisiko hän nukkumaan ilman syliä niin että vanhempi on koko ajan vieressä. Jos ei 15-30min rauhoitu, niin antaa olla. Ainakin kuukauden päästä kokeilisin tuota P.U/P.D.:tä. Se toimii usein sellaisille vauvoille, jotka alkavat huutaa heti kun heidät laskee sänkyyn ja nukahtavat vain tissille (meillä oli näin 4kk iässä). Sitä kyllä uskaltaa kokeilla. Jos ei toimi, niin sitten kk päästä uudestaan. Ei vahingoita lasta. =) Meidän poika oli 5kk ikäinen, kun vedin tuon unikoulun, mutta tiedän nuorempiakin. Ja vastaavasti tiedän niitä joille se on tehonnut vasta 7kk iässä. Ilmoittele miten käy! :D Kysy jos jäi jotain epäselvää.

    VastaaPoista
  3. Niin ja päiväunille voi koittaa nukuttaa välillä esim sitteriin, jota voi hieman hyssytellä. Tässäkin voi aluksi kestää vartti ennen kuin lapsi malttaa rauhoittua nukkumaan (ei välttämättä edes itke). Tällöin kannattaa vain hyssytellä ja hyräillä. Vauvaa ei kannata katsoa silmiin nukutettaessa, sillä silloin hän ei ainakaan nukahda. =) Mutta esim. imetettäessä se on suorastaan toivottavaa.

    VastaaPoista
  4. Hei! Miten voisin saada reilu yksivuotiaan nukahtamaan ja nukkumaan kunnolla? Alkoi nukkua täysiä öitä 4kk iässä. Ennen nukahti itsekseen kymmenessä minuutissa kun vei omaan huoneeseen maitopullon kanssa. Vajaan vuoden ikäisenä alkoi mennä huonompaan suuntaan enkä enää tiedä mitä tehdä. Nykyään nukuttelemme häntä mutta se voi kestää parikin tuntia ja herää monta kertaa yössä eikä osaa rauhoittua uudelleen vaan taas täytyy nukutella puolesta tunnista puoleentoista tuntiin. Alamme olla jo väsyneitä tähän sirkukseen. Lisäksi olen itse palaamassa töihin muutaman kuukauden päästä joten siksikin olisi hyvä saada yöt rauhoittumaan, edistäisi sekä vanhempien että pojan jaksamista muutosten keskellä.

    VastaaPoista
  5. Moi! Taapero varmaan nukkuu vielä pinnasängyssä? Päivärutiinit aina kannattaa tarkastaa, koska niissä tietty tulee muutoksia vauvan kasvaessa. Pitäisikö päiväunia esim vähän lyhentää, jos lapsi ei ole tarpeeksi väsynyt illalla. Tuo "hivuttautumiskonsti" voisi olla sitten se, mitä tässä tapauksessa kannattaa yrittää. Lapsi kokee olevansa turvassa, vaikka vastusteleekin nukkumaanmenoa, jos vanhempi on samassa huoneessa.

    VastaaPoista