keskiviikko 4. elokuuta 2010

Päivärutiiniehdotus n.6kk ikäiselle

Unikoulun onnistumisen edellytys on toimiva päivärutiini. Vaikka lapsi ei söisikään vielä kiinteitä kunnolla, voi tämäntyyppisen rutiinin tehdä vielä täysimetettävällekin. Päivärutiinia kannattaa alkaa suunnittelemaan 3kk iästä lähtien, sillä se tuo lapselle turvallisuuden tunnetta. Mutta painota yhä sitä, että jokainen tyylillään. Ei kannata ajatella, että tämä on ainut totuus. On monia perheitä, joissä tämä ei esim. ole mahdollista. Jos jollain on täysin toisenlainen ja toimiva päivärutiiniehdotus, niin laittakaa ihmeessä kommenttikenttään omia konstejanne!

7.00 herätys
7.30 puuro
11.30 lounas
14.00 välipala tarvittaessa (esim hedelmäpiltti)
15.30 päivällinen
18.15 kylpy
18.30 puuro
19.00 nukkumaan

Päiväunet esim:
1. klo 8-9(10)
2. klo 12-14(15)
3. klo 16-17

Kaksi tuntia 6kk ikäinen ainakin jaksaa olla hereillä kerrallaan. Kolmas tunti voi olla hieman kiukuttelua, mutta se menee ajan kanssa ohi.

6kk ikäinen ottaa usein vielä kolmet päiväunet ja ne kannattaa ottaa silloin, kun lapsi vaikuttaa väsyneeltä. Korvien harominen on yleisin ele väsymyksestä! Sitten tulee silmien harmominen. Pienestä vauvasta aina sanotaan, että hänet kannattaa laittaa heti nukkumaan, kun hän vaikuttaa väsyneeltä, ettei pääse yliväsyneeksi. Yliväsynyttä lasta ei meinaa millään saada nukkumaan. Puolen vuoden tienoilla voi tosin jo koittaa venyttää vähän päiväunien väliä, jos tuntuu että se auttaa rutiinin rakentamisessa. Yli 3h voi kuitenkin olla jo liikaa. Yhdet pitkät päiväunet olisi hyvä ottaa. Usein tämä onnistuu vain vaunuissa. Jos lapsi kuitenkin opetetaan nukahtamaan omaan sänkyyn, saattaa hän alkaa nukkumaan pidempiä pätkiä. Ensimmäiset päiväunet otetaan usein jo tunti aamuherätyksen jälkeen. Päiväunet vaihtelevat aina pienellä lapsella, vaikka olisi kuinka tarkat päivärutiinit. Joskus tuntuu, että päivärutiinin pitäminen on todella vaikeaa. Sitten on vain hieman sovellettava. Olisi hyvä pyrkiä pitämään ruokailuajat ja iltarutiinit samana. Välipalan tosin voi skipata, jos lapsi haluaa posottaa pitkät päiväunet. Sanoisin kuitenkin et max 4h kannattaa päiväunien olla, ettei yöunet häiriinny.

8kk iässä siirrytään usein kaksiin päikkäreihin. 8kk ikäinen jaksaa olla hereillä jo 4h putkeen. Pieni vauva jaksaa max.2h. 1v lähestyessä moni pärjää jo yhdillä päiväunilla. Mutta kuten kaikki muukin, nämäkin ovat ihan vauvakohtaisia. Yksi rauhoittumishetki päivässä on kuitenkin paikallaan vielä 1-2vuotiaalle. Illalla nukkumaanmenoaika voi joillain olla esim klo21. Jos lapsi osaa nukkua yöt putkeen, pystyy hän nukkumaan jopa 12h putkeen.

Jo mainitsemassani Hoggin kirjassa on erilaisia päivärutiiniehdotuksia vauvoille. Muun muassa ns E.A.S.Y (eat, activity, sleep). Tämä on tehty imetettäville, mutta käy myös kiinteitä syöville. Itse muokkasin kirjan rutiineita meille sopivimmiksi. Pääasia, että rutiinit ovat joka päivä samat. Täysimetettävällekin on hyvä jo tehdä rutiini. Kirjassa on kuitenkin jo aika vastasyntyneellekin rutiiniehdotuksia.

Hogg kehoittaa imettämään vauvaa aluksi 3h välein ja myöhemmin siirtymään 4h välein. Itse en kuitenkaan tämmöisistä suosituksista välitä. Esikoisemme kanssa merkitsin imetyskerrat lapulle hänen ollessaan alle 1kk ikäinen. Imetyskertoja oli jopa 2h välein. Jälkeenpäin ajateltuna tämä imetyskertojen kirjaaminen vaikuttaa ihan hölömöläisten hommalta. Ainakin siitä oli se hyöty, et väsyneenä oli helppo katsoa aamulla, milloin se lapsi söikään viimeksi yöllä. Mutta minulla on aina ollut pääsääntö, että lasta saa imettää aina kun tuntuu, että hän maitoa tarvitsee. Eihän tissilapsen maitomäärää voi tarkkaan tietää. Pullolasten ruoka-annoksen saa tarvittaessa millin tarkkaan, mutta rintalapsi ei välttämättä yhdellä syöttökerralla saakaan tissistä kaikkea irti.

1 kommentti:

  1. http://imetystukilista.net/sivut/index.php?option=com_content&task=view&id=138&Itemid=165


    pakko laittaa, jos tuosta äidinmaitokeltaisuudesta.

    VastaaPoista