Tähän postaukseen kokosin hieman itse hyväksi havaitsemiani vinkkejä.
Eihän tissille nukuttamisessa mitään vikaa ole, mutta jos vauva osaa nukahtaa vain tissille, voi ongelmia ilmetä puolenvuoden iässä, jolloin vauva ei ehkä enää nukahdakaan tissille eikä osaa oikein muuallekaan nukahtaa. Näin ei todellakaan välttämättä käy, mutta jos näin käy, vanhemmat kokevat tilanteen yleensä todella haastavaksi. Toki vauvaa välillä nukutellaan yleensä rattaisiin ym ja riippuu paljon lapsen temperamentista, miten hän tulee jatkossa nukahtamaan. Kannattaa tutustua postaukseen Tunnista lapsesi temperamentti. Siinä on karkeasti jaoteltu ei luontoisia lapsia ja tämä on hyvä tiedostaa, sillä ei lapsessa mitään vikaa ole, vaikka hän olisikin hieman haastavampi tai itkuisempi. Temperamentti syntyy jo kohdussa eikä siihen voi mitenkään vaikuttaa. Ei kuitenkaan liian voimakkaasti tai tosissaan kannata lapsia jaotella.
Pullolapsilla ei tietenkään tissillenukahtamisongelmaa ole ja usein heitä on opittu rauhoittelemaan muutenkin kuin tissillä. Tosin osa heistäkin nukahtaa vain pullo suussa, joten tästä voi löytyä vinkkejä heillekin.
Ensimmäisen lapsen kanssa on luonnollisesti ehkä hieman liiankin varovainen ja se on vain hyvä, koska usein sitä on hieman pihalla kun tulee vanhemmaksi ensi kertaa. Toisen lapsen kanssa uskaltaa jo vähän relata. Pienikään vauva ei pilalle mene, jos se muutaman sekunnin sängyssä itkeskelee. Ehtii istua vessassa loppuun asti eikä tarvitse alushousut nilkoissa kompuroida lasta hyppyyttämään. Joka ininään ei kannata reagoida, sillä lapsi voi juuri olla saamassa unen päästä kiinni, kun vanhempi tempaisee hänet syliin ja siinähän se uni taas menikin.
Olen aiemmin kirjoitellut paljon eri unikoulujen yhteydessä vauvojen eri itkuista. Jo vastasyntyneen itkua oppii kuuntelemaan. Hänkään ei välttämättä joka kerta itke nälkää tai ikävää. Usein itkua oppii kuuntelemaan vasta useamman kuukauden iässä, joten tästäkin syystä toisen lapsen kanssa vastasyntyneisyyskausikin menee helpommin. Kun lapsella on nälkä tai hätä (esim kipu), on huuto todella voimakasta ja melkein "karmivaa". Huono sanavalinta, mutta sen kyllä kuulee. Väsyitku on myös aika voimakasta ja äänekästä, mutta se on selkeästi ponnettomampaa ja tavallaan aika tasaista rääkymistä. Pieni vauva toki kannattaa ottaa syliin, mutta itkua myös uskaltaa muutamia sekunteja kuunnella, että olisiko vauva sittenkin vain nukahtamassa eikä pyytämässä apua. Riippuu paljon lapsen temperamentista ja miten paljon hän yleisestikin sylissä viihtyy. Jokainen äiti oppii sen ajan kanssa itse parhaiten kuulemaan.
Koliikkivauvat ovat sitten hieman asia erikseen. Heidän itku jää usein mysteeriksi. Mahavaivoja voi syyttää silloin, kun itkun päätteeksi tulee rupsu tai kakka. Tuolloin kannattaa lasta pyöritellä sohvalla tai sylissä, jotta ilmat tulevat pois. Jos lapsi itkee, voi häntä pitää vain rauhallisesti sylissä ja istua esim. keinutuolissa. Vaikka vauva ei heti hiljenekään, ei hän sylissä mitenkään kärsi.
Mutta kuten otsikossa lupasin, tässä ihan muutama vinkki miten lapsen voisi muutenkin nukuttaa kuin tissille. Kannattaa lukaista myös aiempi postaus Nukkuminen 0-4kk. En viitsi kaikkea tänne toistaa. Osa voi tietty olla hieman toistoa. Jotkut nukahtavat todella helposti tissille ja jotkut eivät sitten millään. Jo pienestä asti voi koittaa semmoista, että imetyksen jälkeen nostaa lapsen vähän pystyyn ettei hän aivan täysin nukahtaisi tissille. Samalla voi esim. röyhtäyttää. Usein ihmiset unohtavat että vauva tosiaan kannattaa röyhtäyttää. Kaikki eivät vastasyntyneenä röyhtäise, mutta joskus syy itkuun on niinkin yksinkertainen. Öisin en suosittele mitään ihmekokeiluja, vaan silloin kannattaa tehdä kuten helpoimmaksi näkee. Kun lapsi on syönyt tissillä, voi hänet sen jälkeen nukuttaa syliin. Moni tietty kysyy nyt, että sama kai se nukahtaako tissille vai syliin. Siinä on kuitenkin selkeä ero ja sylistä pois opettaminen käy vähän helpommin. Tissi on aika kova koukuttaja. Jos vauva on rauhallinen, voi hänet koittaa jättää pikku hiljaa omaan sänkyyn ihan itsekseen ja katsoa nukahtaisiko. Tässä ei kannata kiirehtiä. Kokeilee vain silloin tällöin ja jos vauva ei sänkyyn jää niin ottaa taas syliin tai esim. sitteriin ja nukuttaa siihen. Välillä kuitenkin kannattaa kokeilla jäisikö sänkyyn itse. Tätä kannattaa kokeilla jo ihan 1-2kk iästä lähtien. Vieressä voi välillä käydä näyttäytymässä, että tallessa ollaan.
Noh, tässä vaiheessa tutti on usein korvaamaton. Jos vauva ei sitä suostu ottamaan, niin asialle ei mitään voi. Kannattaa lukea tästä Vauvan rauhoittelu postauksesta hieman tuosta tutista. Milloin ja miten sitä vauvalle kannattaa kokeilla. Kaikki vauvat eivät kuitenkaan sitä huoli vaikka mitä tehtäisiin. Usein kannattaa kokeilla, ottaisiko vauva peukalon. Jotkut vastustavat tätä kovasti, mutta jos tilanne on todella hankala eikä kukaan saa nukuttua viikkokausiin, on tämä tyhjää parempi. Myös unirättiä tai -lelua kannattaa pitää sängyssä kaverina ihan vastasyntyneestä asti, sillä sekin kausi tulee vielä, joilloin lapsi osaa itse ottaa unikaverin kainaloon. Lapsi ei välttämättä heti mitään pehmolelua huoli, mutta jos kaveri on ollut pinnasängyssä aina, ottaa hän yleensä sen melko nopeaa kaveriksi. Unilelu on tärkeä osa lapsen elämää, kun hän on erossa vanhemmista nukkuessa. Vanhemman ei tarvitse olla vieressä 24/7. Saa olla jos haluaa, mutta ei todellakaan tarvitse. Lapselle täytyy antaa paljon hellyyttä ja syliä, mutta täytyyhän äidinkin pari tuntia saada unta. Lasta pitää halia ja pusuttaa niin paljon kun vain suinkin voi. Mutta pitää muistaa myös itse levätä. Ja muistakaa antaa vauva myös välillä isälle (tai kaverille, sukulaiselle ym).
Vastasyntynyt usein rauhoittuu meteliin. Ei kannata siis olla ihan hissun kissun, koska mahassa vauva kuulee koko ajan tosi isoa meteliä (verisuonten ja suoliston äänet). Myös vaunuihin on kätevä nukuttaa, mutta tämänhän jo kaikki tietää. Usein pieni vauva täytyy vähän niin kuin opettaa vaunuihin. Pelkkä tärinä ei riitä, vaan vaunuja joutuu ihan tosissaan heiluttelemaan ja "keulimaan", jotta vauva nukahtaa. Vähitellen hän sitten tottuu nukahtamaan niihinkin helpommin. Jos vauva alkaa itkemään vaunuissa, kannattaa niitä ensin koittaa heilutella voimakkaammin eikä heti tempaista vauvaa syliin sillä usein tämäkin itku on vain väsyitkua.
Kantoliinaa/-reppua kannattaa kokeilla. Siinä on hyvä ottaa päikkärit. Voihan lapsen siihen yöksikin kietoa ja itse nukkua istualtaan, mutta käy aika raskaaksi... Reppua olen käyttänyt yli 6kk ikäisille vauvoille. Liinaa voi käyttää heti. Kaikki vauvat eivät vain liinaan suostu millään. Tällöin ei auta kuin kannella lasta sylissä.
Kantoliinaa/-reppua kannattaa kokeilla. Siinä on hyvä ottaa päikkärit. Voihan lapsen siihen yöksikin kietoa ja itse nukkua istualtaan, mutta käy aika raskaaksi... Reppua olen käyttänyt yli 6kk ikäisille vauvoille. Liinaa voi käyttää heti. Kaikki vauvat eivät vain liinaan suostu millään. Tällöin ei auta kuin kannella lasta sylissä.
Mitään pakkonukuttamista ei tietenkään voi muutaman kuukauden ikäiselle tuputtaa, mutta tämmöisiä pikku konsteja voi kokeilla ja samalla huomata minkalainen temperamentti onkaan kyseessä. Jos mikään ei auta, niin tissille ja syliin voi nukutella useamman kuukauden ajan ja sitten unikouluttaa 6kk iässä. 6kk ikäiselle on jo monta konstia mitä voi kokeilla. Tästä aiheesta löytyy blogistani monta postausta. Kannattaa tsekata kategoria "nukkuminen" läpi. Mitään tarkkaa tutkimusta ei ole, että juuri 6kk iässä on unikoulu aloitettava, joten kannattaa tehdä niin kuin vanhemmista hyvältä tuntuu.
Ei tietenkään liian aikaisinkaan kannata alkaa panikoimaan, että mitenhän lapsi 6kk iässä nukkuu. Sen näkee sitten ja jos ongelmia on, löytyy niihin yleensä apua. Jos kuitenkin haluaa jo pienestä asti yrittää saada lasta nukahtamaan itsekseen, voi sitä huoletta yrittää. Jos nämä konstit eivät tunnu hyviltä, niin saa tehdä kuten itse parhaaksi näkee.
Heippa !
VastaaPoistaMeillä on tyttö n.6,5kk vanha.
Ajatuksena olisi lähiaikoina (?) lopettaa yöimetys, aloittaa unikoulu (tassuttelu?) ja lopettaa imetys.
Mutta en ollenkaan tiedä mikä tehdä ensin.
Pystyykö unikoulun kanssa olla yöimetystä? Miten se toimii?
Missä kohtaa lopettaisin imetyksen näiden kaikkien keskellä?
Mikä järjestys olisi hyvä?
:)
Moi! =) Yli 6kk ikäinen ei yleensä nälkäänsä enää maitoa tarvitse. Toki se on näppärä konsti saada vauva nukahtamaan uudestaan, kun saa vähän lämmintä maitoa. Mutta imetys on ihan hyvä jättää kokonaan pois tuossa iässä varsinkin kun unikoulua kokeillaan. Toki yhden syötön voi aamuyöhön jättää, jos vauva ei muuten tahdo enää nukkua aamun asti. Mutta yleensä senkin saa jätettyä pois unikoululla. Tassuttelusta voi aina aloittaa ja katsoa rauhottuisiko vauva esim. 15min sisällä. Jos tassuttelun kanssa menee kaikilla hermot, niin sitten voi kokeilla nostelua (postaus Tracy Hogg). Ei tuo nostelukaan mikään maailman työläin ole, mutta kyllä siihen usein vähän saa asennoitua, että käsi- ja selkälihakset saattaa hieman jumittua. Nostelu on kyllä todella tehokas ja toimii lähes kaikille. Mutta tietty löytyy aina niitä jotka siitä ei hyödy. Sitten näitä eri konsteja voi hieman yhdistellä omalle vauvalle sopivimmaksi.
Poista6-8kk ikäinen on yleensä helpoin unikouluttaa kokonsakin puolesta. Esikoisemme ei ollenkaan osannut vauvana nukahtaa itsekseen, joten aloitin hänelle heti nostelun. Huuto alkoi heti kun hänet laittoi sänkyyn, mutta nostelulla hän oppi nukahtamaan itsekseen. Jos vauva silloin tällöin nukahtaa itsekseen, niin sitten ehkä kannattaa aloittaa tassuttelusta. Vaikea sanoa mitään tiettyä sääntöä. =) Nostelu on kuitenkin mielestäni "kivoin" kaikille. Vauva huutaa vain sylissä ja vanhemmasta tuntuu siltä että hän koko ajan lohduttaa itkevää (tai kiukuttelevaa) vauvaa. Mutta siitäkin sitten kannattaa ajan kanssa siirtyä tassutteluun, koska tavoite on, että vauva nukahtaa its omaan sänkyynsä mahdollisimman pienellä vaivalla. Kokeile ja katso miten teillä lähtee etenemään. =) Kirjoittele uudestaan jos ei ala pelittään tai tulee ongelmia. Voimia sinne!
Eli lopetan imetyksen, jätän ehkä aamuyölle yhden tuttpullo vai imetys syötön?
PoistaJa aloitan unikoulun samalla kertaa? :)
Tytöllä on myös ollut tapana ennen kello 22 tankata pariin kertaan ennen 2-3h unipätkää, jätänkö nämäkin pois?
Ja käytänkö unikoulua myös päikkäreille, ja haittaako jos jotku unetnukkuu rattaissa?
Anteeksi kun kyselen kauheasti, mutta haluan olla varma :D
Ja kiitos neuvoista!
Kokeila vain jättää imetys pois. Ja aloita unikoulu samaan aikaan. Samalla voi jättää myös mahdollisen tutin pois, mutta ei vielä ole pakko tässä vaiheessa. Ennen nukkumaanmenoa voi kyllä tankata, mutta vauva ei saisi nukahtaa tissille. Päikkäreille käytetään myös unikoulua, mutta voi nukkua vaunuissakin. Unikoulu kuitenkin onnistuu ehkä vähän helpommin mikäli kaikki unet ovat sisällä omassa sängyssä. Päiväunet ovat usein vähän hankalammat.. Mutta kyllä nekin ajan kanssa sitten alkavat onnistua kun yöt menevät hyvin. Kysele vain jos tulee lisäkysymyksiä. =)
PoistaMiten paljon maitoa olis hyvä juoda ennen yötä ja monesta lähtien jos nukkumaan mennään klo 19?
PoistaJa jos herää klo 6 aamulla niin voiko antaa jo maitoa?:)
Maitoa voi illalla juoda sen mitä lapsi haluaa. Puuro tai velli olisi tietty hyvä syödä alle. Iltapala voi olla esim. 18.30. Sit vaikka 10min ennen nukkumaanmenoa vielä tissi tai pullo. Jos lapsi meinaa nukahtaa tissille, silitetäään poskesta ym vielä hereille. Tai vaikka nostetaan olkapäälle.
VastaaPoistaEnnen nukkumaanmenoa voi vielä istuskella pari minuuttia pimeässä huoneessa lapsi sylissä ja rauhoitella häntä nukkumaan.
Klo6 voi jo antaa maitoa taas. Mutta viideltä vielä yrittäisin nukutella lasta uudestaan. Klo7 on ehkä yleisin heräämisaika, mutta ei tietenkään ole pakollinen =D Jokainen tyylillään.
Hei kysyisin sinulta neuvoa kun 5kk tyttöni nukkui ensimmäiset 3kk kuin unelma, sitten alkoi yö hulinat. Yksi tekiä oli aluksi nälkä joka nyt pitäisi olla ok, imetän päivällä 2-3h välein ja tyttö saa aamu ja ilta päivästä vähän kasvis soseita. Nukkuu aamu päivästä yhdet pitemmät unet ja myöhemmin kahdet puolen tunnin. Yöt ovat tosi vaihtelevia, tyttö nukkuu pinnasängyssä vieressäni ja syö öisin tuttia. Iltarutiinit olen yrittänyt pitää samoina ja tyttö yleensä nukahtaakin itsekseen. Ensin nukkuu puoli tuntia, kitisee ja yleensä nukahtaa tutilla ja silittelyllä, 10 min päästä sama kaava, joskus jopa kolmannen kerran. sen jälkeen herää yöllä n. Tunnin välein. Aikaisemmin kun luulin tytöllä olevan nälkä syötin 2h välein yölläkin koska ilmeisesti korvike lisänä iltaisin aiheutti maha vaivoja ja huutoa ei saanut loppumaan ilman tissiä. Nyt korvikkeen jäätyä on heräily kitinää, ja saan tytön nukahtamaan joskus silittelyllä/tutin nostolla, joskus joudun ottamaan muutaman kerran syliin rauhoittumaan mutta syötöt ovat vähentyneet 3krt/yö. Teenkö jotain väärin koska viime viikolla nukkui yhtäkkiä yksi yö 3-4h pätkiä, jonka jälkeen taas sama heräily jatkui. Mutta miten pääsemme eroon tunnin välein heräilystä? Ja tarviiko vauva vielä 3 syöttöä yössä? Ja tuo aluksi tapahtuva puoli tuntia ja herää nukahtaa herää, miten yöstä saisi ehjemmän? Kiitos jo etukäteen jos jaksat lukea sekavan tekstini! Apua kaipaisin.
VastaaPoistaMoi! 5kk ikäinen ei enää tarvi 3 syöttöä yössä. 6kk ikäinen ei tarviste enää yhtään syöttöä periaatteessa. Ehkä yhden syötön voi pitää. Yöt rauhoittuvat yleensä sillä kun jättää syötöt pois ja rauhoittelee lasta muuten. Mutta en nyt sanoisi että teet mitään väärin. =D Yöt voivat myös itsestäänkin rauhoittua. Usein yöhulinat alkavat 4-5kk iässä, mutta rauhoittuvat noin 8kk iässä. Voisit koittaa antaa yöllä äidinmaitoa pullosta, jolloin lapsi usein myös rauhoittuu helpommin nukkumaan. Ja korvikettakin voi taas testata välillä passaisiko. =)
VastaaPoistaHei olemme saaneet syötöt vähentymään yhteen (joskus kaksi jos ei millään rauhoitu) viime viikolla sain kerta vauvan nukahtamaan silittelemällä aina uudestaan, nyt taas pari viimeistä yötä herätään vähä väliä, ja nyt tutti ja silittely saavat huudon yltymään ja joudun nostamaan vauvan aina syliin. Meillä syödään nyt kaksi soseateriaa päivässä, kasvis ja hedelmä. Pitäisikö minun ottaa seuraavaksi puuro aamuun ja iltaan?
PoistaLisäys vielä edelliseen, kun meillä mennään 9 aikaan nukkumaan ja ennen herättiin 8-9 aamulla, niin nyt yhtäkkiä tyttö on ottanu tavaksi että 5 alkaa iloinen virkeä puhe jokeltelu kuulua, enkä meinaa saada tyttöä nukkumaan uudestaan millään, kannattaisiko minun ajoittaa yön syöttö tähän? Viime yönä tyttö ei kyllä jatkanut uniaan syötöstä huolimatta.
VastaaPoistaAamu- ja iltapuuro kannattaa antaa. Mutta voi ne yöt silti olla vielä jonkin aikaa hulinaa. Jos vauva iloisesti jokeltelee sängyssä, niin kannattaa yrittää, jos vain antaisi olla. Tietty vauva varmaan alkaa myöhemmin sitten huutamaan kun ei ketään näy, mutta sitten taas rauhoitellaan. Voihan sitä syöttöä siihen tosian kokeilla, mutta jos se ei auta, niin sitten jättää vain pois. Vauvat ovat usein sellaisia, että kun jotain muutoksia tehdään (esim. unikoulu), niin aluksi menee ihan hyvin, mutta sitten parin viikon päästä testataan että ovatko vanhemmat tosissaan. Mutta eihän sitä millään voi koko yötä vauvan kanssa seurustella, vaan silloin nukutaan. Jos kuuden aikaan herätään, niin mielestäni silloin voisi antaa aamupuuron. Jatkakaa vain samaan malliin niin kyllä se siitä helpottuu. ;)
VastaaPoistaKiitos paljon vinkeistä, olen ensikertalainen ja kaikki ihan uutta! Blogistasi saa paljon tsemppiä :)
VastaaPoistaHei, täällä väsynyt ja epätoivoinen ensiviikolla 7kk täyttävän tytön äiti. En tiedä yhtään mistä lähtisin liikkeelle temperamenttisen tytön kanssa korjaamaan rikkonaisia öitä ja opettelemaan nukahtamista. Nukkuttamiseen kuluu niin päivä kuin yö unillekkin yli tunti, paitsi vaunuihin. Ennen 5 herätään viimeisiltä päiväunilta ja vaikka illalla vaikutetaan väsyneiltä kun 9 mennän nukkumaan, ei unesta ole tietoakaan kun sänkyyn mennään. Illalla minulla on tapana pitää tyttöä sylissä ja hyräillä, sitten sänkyyn, pusu + hyvät yöt ja lähden pois. Joskus laitan soittorasia lelun soittamaan unilaulua. Ensimmäisenä tyttö yleensä ottaa tuttinsa pois suusta alkaa liekkiä sillä tai unipupullaan jota alkaa laittaa suuhun. Jonkun aikaa höpöttelee itsekseen, kunnes se alkaa kitinä/itku ja menen laittamaan tutin suuhun ja koitan silitellä (joskus se saa tytön hermostumaan enemmän joskus taas rauhoitutaan hetkeksi, kunnes poistun ja sama kaava toistuu seuraavan puolentunnin ajan.) Sitten yleensä alkaa itkut voimistua, koitan ottaa syliin alkaa kamala rimpuilu ja venkoilu, ja tuntuu ettei mikään kelpaa, ei sänky, ei syli, ei tutti. Monesti tyttö rauhoittuu paremmin kun lasken hänet kyljelleen ja silitän selkää, mutta kääntyy salamana takaisin selälleen kun lopetan ja alkaa itkeä jos yritän poistua. Tai jos hän rauhoittuu kääntyy tyttö mahalleen ja huutelee kohta äitiä apuun kun ei pääse takaisin. Ainoa miten olen hänet saanut nyt nukahtamaan on että viltti ympärille ja kädet sisälle, mutta onko 7kk jo liian iso kapaloon? Pienempänä nukkui melkein aina kapalossa koska rauhoittui näin parhaiten, jokin aika sitten pärjäsimme sitä ilman mutta nyt taas ei millään. Yöllä heräillään 1-2h välein ja 3-4 aikaan syömään ja jos yritän olla syöttämättä valvotaan tunti vähän väliä kitisten, kun ei uni tule. Joskus herätään jopa 15-30 min välein. Olen ihan epätoivoinen tämän nukutus rumban + yö heräilyjen kanssa enkä tiedä mitä tekisin. Kaikki vinkit olisivat nyt kulla arvoisia! Ilmaakin meilllä on öisin mahassa joka tietenki itketyttää öisin. En keksi nukutus keinoa tytölle, koska syli ei kelpaa, joskus ei silittelyt ja tutti, ei laulut, ja aina ei edes kapalo, vaan sekin saa huudon aikaan. Kerro minulle mistä lähtisin liikkeelle tämän temperamenttisen tytön kanssa.
VastaaPoistaLisäystä edelliseen kommenttiin, nytkin olen yksi ja puoli tuntia ravannut karjuvan vauvan luona joka odottaa minua aina tutti kädessä tai uniriepu suussa kädet vispaten. Heti kun silitys loppuu tai yritän lähteä alkaa itku. Tai höpötys.. tyttö on jo ihan yli väsynyt ja huutaa vain eikä mikään tehoa. Silittää en voi mistään kun ei rupea olemaan kuin selällään. Sylissä rimpuillaan, sängyssä itketään.
VastaaPoistaTeidän temperamenttiselle vauvelille voisi kokeilla tuota tracy hoggin nostelu-unikoulua. Jos lapsi rimpuilee, lasketaan hänet alas (vaikka ei ole rauhoittuntu) ja sitten nostetaaan uudestaan. Mutta jos tuntuu ettei tätä jaksa, niin noita muita konstejakin voi tehdä. Usein kovasti rimpuileville tassuttelu on parempi, mut riippuu tietty paljon lapsesta. Jos ei milllään muuten rauhoitu, niin sitten tuo nostelu kyllä yleensä auttaa. Luulen että sinun ei kannata lähteä huoneesta ennen kuin lapsi oppii kunnolla rauhoittumaan itse. Eli jos et nostele, niin sitten olet siinä vieressä ja silittelet, hyräilet ym. Sitten välillä voit vain istua siinä vieressä, mutta älä lähde huoneesta pois.
VastaaPoistaKapalo ei yleensä tuon ikäiselle siksi enää toimi, että hän rimpuilee itsensä siitä irti (kapaloahan ei voi kauhean tiukalle vetää). Mutta jos hän siinä rauhoittuu ja pysyy, niin miksikäs ei.
Toivottavasti tästä oli jotain apua. Eli pointtini oli se että pysyt alusta pitäen tytön sängyn luona, jolloin hän ei pääse riehakkaaksi. Teet sitten nostelua tai tassuttelua. Kun vauva on nukahtanut kokonaan, lähdet pois. Ja siitä sitten vähäitellen lähiviikkojen aikana, voit alkaa kokeilemaan voisiko hänet jättää yksin huoneeseen.
Temperamenttiset vauvat koettelevat kärsivällisyyttä, sillä heidän kanssa kaikessa menee vähän enemmän aikaa. Mutta temperamentti on hyvä juttu, sillä hän varmasti tulee pärjäämään elämässä ;)
Voit tosiaan kokeilla nostelua, mutta jos rimpuilu menee aivan mahdottomaksi, niin siirry tassutteluun.
Laita rohkeasit viestiä uudestaan, jos tulee kysymyksiä.
Nyt ensimmäinen nostelu yö takana, ja meillä nukahdettiin ihan itse omaan sänkyyn, alle tunnissa! Ennen kun siihen meni aina yli tunti, kiitos vinkeistäsi! Muutama kysymys tuli mieleeni yöllä herätessä, että onko nostelu tarkoitus aloittaa vasta kun itku voimistuu, vai jo kun itku on vielä katkonaista kitinän sekaista? Vai kokeillaanko yöllä ensin jotain muuta keinoa kun vauva herää?
VastaaPoistaKiva että konsti on toiminut! =) Näin aluksi ehkä kannattaa aika herkästi vain nostella lasta. Toki semmoista kätinää voi kuunnella, sillä se ei ole itkua. Mutta alussa se aika herkästi yltyy itkuksi joka tapauksessa. Itkuakin kannattaa kuunnella joku 30s, sillä joskus lapset vain itkevät unissaan eivätkä kaipaa edes rauhoittelua ja nukahtavat hetkessä takaisin. Parin päivän päästä kannattaa sitten kokeilla tassuttelua ym rauhoittelua. Vauva huomaa kuitenkin aika nopeasti miten itse rauhoitutaan. Toki takapakkiakin voi tulla, mutta siitä ei kannata lannistua.
VastaaPoistaTäällä taas tuo ylempi kommentoija :) nyt meillä on 3 iltana nukahdettu, max vartissa eli suuri kiitos vinkeistäsi :) yö heräilyä vielä on ja yksi ongelma on tutti. Miten sen vieroitus sitten tapahtuu? Onko sinulla siihen antaa vinkkejä. Ja toiseksi meillä kääntyillään mahalleen myös öisin, nii osaisitko sanoa voisiko unipussista olla apua? Vai totutanko sitten vauvan sillä taas sellaiseen mistä on vaikea päästä eroon?
VastaaPoistaEipä kestä! =) Tuttia voi kyllä pitää vielä mukana ja ottaa se pois sitten kun lapsi jo tajuaa, että sen voi vaikka luovuttaa joulupukille tms. ;) Tuossa iässä tutti voi tietty olla rasittava, koska se tippuu aina ja sitten se pitää nousta laittamaan uudestaan suuhun. Tähän on tietty vähän vaikea vaikuttaa mitenkään. Mutta jos tutista haluaa nyt eroon, niin sitten ei auta kuin herätä yöllä nostelemaan tai rauhoittelemaan lasta muulla konstilla kuin tutilla.
PoistaUnipussiin ei kyllä yleensä "jää koukkuun". Sitä kannattaa kokeilla. Ja suosin muutenkin unipusseja kovasti melkein vastasyntyneisyyskaudesta alkaen, sillä ne pysyvät vauvan päällä, mutta eivät mene kasvoille. Jos vauva hanakasti kääntyilee mahalleen, niin siihenkin on aika hankala vaikuttaa.. Mutta ketterä vauva kyllä pääsee siitä takaisinkin selälleen. Kun lapsi on yli 6kk ikäinen niin pahin huolehtiminen helpottaa =)
Selvä annan tutin toistaiseksi vielä jäädä, ja tuota pussia voisin kokeilla :) huomattavasti helpompaa arki kuitenkin nyt on, kun ei mene tunti kaupalla aikaa yö ja päiväunille mentäessä :) en tiedä miten voisin kylliksi kiittää sinua, ja miten helppo oli toimia kun oli selkeät ohjeet mistä aloittaa.
PoistaEipä kestä! Kiva jos pystyin auttamaan. Tsemppiä jatkoonkin! =)
PoistaTäällä heräsi taas kysymyksiä unikoulusta, kun sitä on nyt takana puolitoista viikkoa. Eli nukkumaan menoon se on selkeästi toimunut, päiväunille ei aina niin helposti mutta yö unille kyllä. Mutta pitäisikö öidenkin alkaa rauhoittua koulun myötä? Meillä nimittäin yöllä heräillään edelleen jatkuvasti. N. Tunnin välein
PoistaYöt rauhoittuvat, mutta tässä voi vierähtää useampi viikko. Voitteko miehen kanssa välillä vuorotella, jottei toinen väsy liikaa? Jos nostelu ei yöllä meinaa toimia, niin välillä voi kokeilla tassuttelua. Ja jos oikein vaikeaksi menee, niin pystyisittekö ottamaan vauvaa välillä teidän viereen sänkyyn nukkumaan?
PoistaHei! Ensinnäkin kiitos mahtavasta blogistasi ja näistä kysymys&vastaus osioista! Parin kuukauden ajan olen jo näitä lueskellut apua etsiessäni ja moniin kysymyksiini olen jo vastauksia saanut muiden tilanteisiin annetuista ohjeista! Meillä on sellainen tilanne, että esikoispoikaamme joka on nyt 5kk, on ollut alusta asti vaikea saada nukahtamaan ja hän heräilee usein/itkee unissaan. Oman lisänsä tilanteeseen on tuonut minun eli äidin herkkyys vauvan joka inahdukseen, joka johti totaaliunettomuuteen ja uupumukseen jo alle kuukauden sisään lapsen syntymästä.
VastaaPoistaSain kuitenkin nopeasti apua ja lääkkeillä homman hallintaan. Sen jälkeen järjestelynä on ollut että vauva nukkuu alkuyön isänsä kanssa eri huoneessa ja vauva tulee minun viereeni parisänkyyn, kun isä ei enää saa vauvaa rauhoiteltua. Kahden kuukauden iässä homma vielä toimi: vauva nukkui ekan pätkän kahteen tai jopa kolmeen yöllä ja itse jaksoin aamuyön heräilyt ja syöttelyt ihan hyvin. Kolmen kuun iässä yöt huononivat entisestään ja vauvan koko yö menee tunnin tai kahden välein heräilyssä/unissaan itkemisessä. Yritettiin ottaa alkuaikojen pullolla syöttö takaisin alkuyöhön, jotta saisin edes kolmen tunnin unipätkän alkuun, mutta sepä ei enää kelvannutkaan, tissi vain Meillä on ollut käytössä kaikki mahdolliset strategiat nukuttamisessa: heijaamiset ja nukuttaminen vaunuihin, parvekkeelle, syliin, tissille..
Puolitoista viikkoa sitten aloitettiin kokeilemaan pu/pd menetelmää yhdistettynä hyssyttelyyn ja tutin laittoon ja se on tuottanut tulosta niin, että nukahtaminen on helpottunut selkeästi sekä yö että päiväunille! Usein nukahtaa itsestäänkin ilman nostoja, jos olen tarkkana ajoituksessa. Eli max. 2h valveilla putkeen. Kuitenkin päiväunillakin ”herää” itkemään siinä n.40min kuluttua ja pitää uudestaan laittaa tuttia suuhun tai nostella hetken. Emme enää heijaa ym. Tissille olen antanut nukahtaa yöllä, koska olen ollut niin poikki ja siihen olen itsekin nukahtanut... Homma ei kuitenkaan enää toimi kovin hyvin: joudun nukkumaan liikkumatta huonossa asennossa ja vauva on alkanut potkimaan ja kääntyilemään unissaan niin, että kummankaan nukkumisesta ei oikein tule mitään. Olenkin yrittänyt alkaa nostaa vauvaa syönnin jälkeen omaan koppaansa. Nukkuu siis kaikki unensa nyt vaunukopassa, joka on pinniksessä tai lattialla. Nyt on taas pari yötä mennyt niin, että isä nostelee ja laittaa tuttia suuhun alkuyön ja minä syötän, nostelen ja laitan tuttia noin yhdestä eteenpäin puolen tunnin – kahden tunnin välein.
Ongelmana siis edelleen yöheräilyt ja itkeminen. Tiedämme, että olemme toimineet ”väärin” , kun ryntäämme työntämään tuttia suuhun joka inahduksessa. Toisaalta pelkona on itkun voimistuminen (joka tapahtuu joka kerta), jolloin toisessa huoneessa korvatulpat päässään nukkuva vanhempikin herää. Päivärytmiä olen yrittänyt rakentaa niin, että ainakin aamut ja illat olisivat hyvin pitkälle samanlaisia. Nukkumaan laitetaan 20.30, jota ennen kylpy ja iltapuuro. Herää 6-7 välillä (alle 3kk:n iässä nukkui jopa 9.30 asti). Päiväunet ovat ehkä nostelun myötä pidentymässä yli 40min. Vauva ollut täysimetyksellä ja soseita maistellaan. Iltavelli ei pidentänyt unta, mutta nyt iltapuuroa menee jo ihan kivasti. Silti yöllä syö useasti tissistä ja paljon.. Maitoa tulee edelleen paljon ja suihkuamalla (imetän yhdestä rinnasta alle 5min joka kerta). Päivisin imetän kahden tunnin välein. Yöllä yritän pitää väliä kolme tuntia, mutta se ei aina onnistu. Olen myös monesti imettänyt illalla nukkuvan vauvan, jotta eka unipätkä pitenisi, mutta sen vaikutus on ollut vaihteleva. Poikamme on temperatentiltään virkeä ja seurallinen ja ikäisekseen motorisesti taitava (lähtee kohta jo liikkeelle). Häntä pitää päivisin viihdyttää runsaasti, joten päivät ovat myös aika intensiivisiä.
Olisiko sinulla mitään vinkkejä, mitä voisimme vielä tehdä noille yöheräilyille ja itkemisille tässä vaiheessa? Tarkoitus on kuukauden päästä eli päivälleen kun poika täyttää 6kk siirtää omaan huoneeseensa ja pitää unikoulu. Yösyötöistä haluaisin luopua, mutta pelkään että pojalla on vielä nälkä, vaikka aion lisätä kiinteitä koko ajan, jotta tuo unikoulu onnistuisi mahdollisimman nopeasti. Voiko unikoulun pitää niin, että syötän yhden kerran aamuyöllä vai meneekö vauvalla vain pasmat sekaisin, kun joskus saakin maitoa? Yhden syötön pitäisin aluksi tuon nälän, mutta myös rintatulehduksen pelossa (minulla ollut jo kahdesti). Kiitos jos jaksoit lukea loppuun asti!
VastaaPoistat. Väsynyt äiti
Hei =)
VastaaPoistaTuo on aika yleistä että äiti ei oikein tahdo kestää lapsen itkua. Mut ei sekään ole hyvä et äiti nukkuu selkä kierossa, kun ei uskalla yhtään liikahtaa ettei vauva herää. Vauva ei kärsi, vaikka itkua vähän aikaa kuunteleekin. Pitäähän vanhempienkin saada välillä levähdettyä. Tuo on tosiaan viisasta, että ottaa unilääkkeet lyhyeksi ajaksi apuun, silloin kun nukkuminen menee todella huonoksi. Vauvan itkua voi kuunnella max 15min, mutta yksi minuuttikin on mielestäni jo aika hyvä. Itse en ole omien lapsieni antanut itkeä tuota 15minuuttia, vaan jonkin 30s-1min. Itkua oppii sitten kuuntelemaan. Meidän esikoisella oli tapana ölistä jopa 20min sängyssään, mutta opin kohtuu pian kuulemaan että itku ei olekaan itkua vaan semmoista ihme ölinää ja mölinää kun ei haluaisi mennä nukkumaan, mutta lapsella ei selkeästi kuulunut mikään hätäkään olevan. Ja välillä voi aina käydä lasta vähän rauhoittamassa tai edes nokkaa näyttämässä, jolloin lapsi varmasti tietää että äiti tulee apuun kun on tarvis.
Unikoulua varmasti kannattaa teidän testata. Ja suosittelenkin tuota pu/pd unikoulua. Se on kiva, kun ei oikein pysty kuuntelemaan vauvan itkua vaan haluaa itse koko ajan olla saatavilla. Jokainen tyylillään. En sano mikä tyyli on paras tai mikä huonoin. Eri tyyli sopii eri ihmisille ja vauvoille. =) Esikoisellemme vedimme pu/pd unikoulun, sillä minulla oli silloin juuri sama ongema, etten kestänyt lapsen itkua. Toisen kanssa sitten hokasin heti mitä lapsi itkulla sanoo ja kuopus on aina ollut aika temperamenttinen ja hänelle tassuttelu ym sopi paremmin, sillä hän jotenkin ei kaivannut syliä vaan vanhemman läsnäoloa huoneessa. Olen nähnyt paljon erilaisia lapsia, mutta omista tietenkin on aina paras antaa esimerkkejä. ;)
Maitoa voi mielestäni antaa yöllä kerran jos tuntuu siltä. Mutta jos homma menee vaikeaksi, niin tästä kannattaa luopua. Ja pumppaamista tietty kannattaa suosia, jos tulehduksia meinaa tulla (tosin tämä ei ole yhtä tehokas kuin imetys).
Kiitos vastauksestasi! Ehkä voisimme tosiaan alkaa kuunnella tuota vauvan itkua ja sen sävyä hieman kauemmin. Itse asiassa tänään olin itsekin nukkumassa päiväunia, kun vauva alkoi toisessa huoneessa itkeä kesken unien ja olin niin koomassa etten heti kiirehtinyt paikalle ja niinhän siinä sitten kävin, että itku loppuikin itsestään tosi pian! Ja ilmeisesti tuon pu/pd:n pitäisi alkaa vaikuttamaan myös noihin yöheräilyihin sitten jossain vaiheessa..? Mietin vain kun yhtenä yönä isä nosteli 45min ja viime yönä 35min ja lopulta toi vauvan minulle syömään, kun vauva aina nukahti, mutta heräsi taas itkemään. Tiedämme, ettei saisi luovuttaa, mutta vielä kun ollaan alle 6kk:n iässä, niin ei voi oikein syöttämättäkään jättää. Toivottavasti emme pilanneet koko systeemiä... No, ainakaan en enää antanut nukahtaa tissille vaan nostin koppaansa. Täytyy toivoa, että saadaan lisää tuloksia, niin jaksetaan vielä olla johdonmukaisia.. Sekin on kuitenkin jo iso plussa, että nukahtaaa parilla nostelulla nykyään eikä tarvi tuntitolkulla heijata!
VastaaPoistaTosi monesti käy noin, et joku kerta ei kerkeäkään heti reagoida vauvan itkuun ja se loppuu ihan hetkessä kuin seinään. =) Pu/pd alkaa kyl vaikuttamaan aika nopeaa, mutta sitten sen jälkeen voi joutua tassuttelemaan jonkin aikaa. Mut vauva voi rauhoittua myös muutenkin tosi paljon. Esim. automatkoilla yms. Ei se systeemi kovin helposti kaadu, mutta tietty takapakkia voi aina vähän tulla. Jos tuntuu että vauvalla on oikeasti nälkä niin pitäähän sitä ruokkia. Ja mieskin voi välillä antaa pullosta ruokaa. Jos vauvalla on nälkä, niin lopulta se myös pullosta ottaa ;) Mut teette niinku tuntuu parhaalta. =)
PoistaMitä tarkotat lapsen nostelulla? Siis kun meillä on sama juttu, mikä sunkin esikoisella. Eli syliin/tissille nukahtaa sit kun lasken sänkyyn heti herää. Sit otan taas syliin ja nukahtaa salamana laitan takas herää. Mulla on jo selkä iha jumissa ja kaikki muutkin paikat. en jaksa enää. Olen ihan toivoton tän asian kanssa, koska nyt on mieski häädetty meidän perhepedistä koska mulla menee selkä niin jumiin. Kohta muutetaan pienempään kämppää minne ei kyllä ihan tosta noin vaa mennäkkää olkkariin nukkumaan... eli mies ois saatava takas sänkyyn nukkumaan :D Mutta kysymys kuuluukin miten mä saan tytön (vajaa 5kk) nukahtamaan sänkyyn? Selkä huutaa hunajaa....
VastaaPoistaMoi! Tästä postauksesta löytyy ohjeet nostelu-unikoulullle:
Poistahttp://paula-perhe-elamaa.blogspot.fi/2010/08/tracy-hogg.html
Suosittelen kokeilemaan. Voi kokeilla jo 5kk ikäisellekin. Tuo on tosi tehokas, mutta vaatii kyllä parin viikon omistautumisen sille. Postauksessa on tarkat ohjeet. Kategoriasta "nukkuminen" löytyy myös sit muitakin unikouluvaihtoehtoja. =) Ja toivottavasti saatte pian miehen takaisin makkariin. ;)
Moi!
VastaaPoistaOlen reilun nelikuukautisen tytön äiti ja kaipaisin apua tyttären nukuttamiseen. Tällä hetkellä nukuttamisrumba vie keskimäärin puolitoista tuntia, jonka jälkeen saattaa joutua vielä muutamaan kertaan käydä laittamassa tuttia suuhun tai imettämässä.
Tyttö pääsi kolmekuukautisena hyvään rytmiin, tunnin päikkärit aamulla, 2-4 tunnin päikkärit päivällä ja illalla vielä puolen tunnin torkut. Nukkumaan klo 20-21 välillä ja herätys noin 12 tuntia myöhemmin. Yöllä tyttö herää syömään 2-4 tunnin välein, mutta ainakin toistaiseksi nukahtaa viiden minuutin imetyksen jälkeen eli ei vaadi erillistä nukutusta tai hyssyttelyä. Helteet kuitenkin pilasi kaiken, ensin muuttui päikkärirytmi täysin ennustamattomaksi ja päiväunet jäivät lähinnä enintään tunnin torkuiksi ja nyt iltaisin nukkumaanmeno on muuttunut mahdottomaksi.
Tyttö nukahtaa päivällä parvekkeella vaunuihin yleensä melko helposti, 5-15 minuutin vaunujen liikuttelulla. Rytmiä ei vieläkään ole löytynyt uudelleen, päikkäreitä otetaan kahdet, kolmet tai neljät ja niiden kesto on puolesta tunnista kahteen tuntiin. Iltaisin nukkumaanmeno on todella vaikeata! Tyttö nukahtaa usein helpostikin rintareppuun, josta sitten siirrän hänet sänkyyn. Toisinaan hän ei herää siirrossa, mutta yleensä kyllä herää. Vaikka siirto rintarepusta sänkyyn onnistuisi heräämättä tyttö nukkuu enintään tunnin, jonka jälkeen hän on täysin pirteä ja vaatii mahdottoman pitkän hyssyttelyn, että rauhoittuu uudelleen nukkumaan. Usein tyttö herää kun siirrän hänet sänkyyn ja sitten saakin hyssytellä tunnin, että tyttö nukahtaa uudelleen. Hyssyttely tapahtuu joko sylissä tai uudelleen rintarepussa, koska sängyssä tyttö ei rauhoitu millään. Tyttö nukkui kanssamme perhepedissä ensimmäiset kolme kuukautta, jonka jälkeen hän on nukkunut pinnasängyssä samassa huoneessa meidän kanssamme. Hän on täysimetetty ja aloitimme päivittäiset porkkanasoseet noin viikko sitten. En ole huomannut, että kiinteä ruoka olisi vaikuttanut nukkumiseen, mutta voihan toki sekin olla yksi tekijä.
Miten saisimme tytön nukahtamaan omaan sänkyyn? Onko nostelutekniikka järkevä näin pienelle? Olemme juuri lähdössä isovanhempien luo kyläilemään kolmeksi viikoksi, voiko uutta nukutustyyliä aloittaa nyt vai pitäisikö odottaa että palaamme reissusta? Kuinka usein tytön pitäisi yöllä syödä? Nyt siis tosiaan imetän 3-5 kertaa yöunien aikana, hieman riippuen illan viimeisen imetyksen ja heräämisen ajasta.
Tytöllä on nukkumaan mennessä tutti (jonka hän kyllä välillä itse nappaa vahingossa suusta pois), unirätti ja unilelu. Hampaita ei ole vielä näkynyt, mutta kuola on virrannut jo reilun kuukauden ja kaikki lelut menee suuhun, eli hampaatkin voisi hiljalleen olla tulossa.
Toivottavasti en kysele asioita, jotka on jo jossain sivuillasi selitetty! Lapsi on tosiaan ensimmäisemme, joten meillä ei ole hajuakaan, mitä olemme tekemässä. :) Kaikki vinkit otetaan kiitollisena vastaan! Tyttö oppi tutille noin kolmekuisena ja tuttipulloa tyttö ei ole hyväksynyt nyt pariin kuukauteen. Senkin opetteluun otan mielelläni vinkkejä vastaan, itse kun haluaisin jossain vaiheessa poistua kotoa ilman tyttöä pidemmäksikin aikaa kuin vain pariksi tunniksi... Tällä hetkellä tyttö siis syö päivisin 1-3 tunnin välein, keskimäärin ehkä kahden tunnin välein.
Iso kiitos avustasi!
Moi! =)
VastaaPoista4kk ikäinen on vielä aika pieni, mutta tuota nostelua voi kyllä kokeilla.
Noin pieni voi syödä vielä useasti yössä. Varsinkin kun on kuuma ja voi olla jano. Tuttipullon kanssa voi joutua vähän taistelemaan, mutta ei siinä oikein muuta voi kuin vähän tuputtaa ja vaikka hörppäyttää aina välillä. Jos äiti lähtee vaikka kauppaan ja lapsi jää isän kanssa kotiin, niin kyllä hän tuttipullosta todennäköisesti hieman ottaa, mikäli on nälkäinen.
Törmäsin vasta semmoiseen laitteeseen, joka laitetaan rintaan kiinni ja vauva juo sen kautta... Pitäis varmaan kysellä lastentarvikeliikkeistä.. Toimii kuulemma hyvin, kun halutaan imettää vauvaa, mutta samalla opettamaan tuttipullon käyttöä. En valitettavasit muista tarkemmin mikä laite on kyseessä. Postauksessa nukkuminen 0-4kk on muutamia vinkkejä pienen nukuttamiseen. =)
Hei!
VastaaPoistaTarvitsisin tukea ja olen jo kaikenmoista yrittänyt. Meillä on 5,5 kk tyttö vauva, joka tuossa kuukausi sitten alkoi nukahtamaan tutin ja pupun kanssa. Nyt päiväunet ovat menneet 40 min uniksi ja nukahtaminen onnistuu vain minun kanssa ja todennäköisesti tissille vielä. Helposti mennään vielä yliväsyneiksi. Ihan pienenä tyttömme nukahti joskus hyssyttelyyn sänkyynsä, syliin helposti rauhoittuu yleensä, mobileen rauhoittuu välillä myös. Enkä tiedä onko nyt liikaa käytössä. Meillä mennään nukkumaan yleensä 22-23 aikaan... Joskus herätään kerran syömään, joskus ei lainkaan. Aamu alkaa yleensä 8-9 aikoihin. Tuntuu että yöt venyvät pitkäksi helpolla eikä rauhoittuminen onnistu muutoin paitsi rinnalle. Olisi kiva saada ilta vähän aiemmaksi. Tovi sitten menimme nukkumaan aina 20.30-21 välillä, ja nyt tämäkin muuttunut. Mitä tehdä? Tuo nostelu kuulosti mielenkiintoiselta. Onko mobileeseen nukahtaminen pahasta? Tutti ei muuten enää syödä, sitä enempi nuoleskellaan.
Pahoittelut viivästyneestä vastauksesta.
PoistaNostelu voisi toimia teille, sitä kannattaa kokeilla.
Mobileen nukahtaminen ei ehkä enää yli 6kk ikäisellä onnistu, sillä se voi aktivoida vauvaa. Mutta se että on eri nukuttamiskonsteja, ei mitenkään haittaa. Ja kokeilemallahan se oikea parhaiten löytyy =) Suosittelen kuitenkin tosiaan tuota nostelua tai tassuttelua. =)
Hei Paula,
VastaaPoistaPyytäisin vinkkejä 1v2kk ikäisen lapsemme nukuttamiseen. Hän on ollut aina aika huono nukkuja. Nukkumaan saaminen on vaikeaa ja se saattaa kestää useita tunteja. Lapsi nukahtaa rinnalle. Olemme yrittäneet unikoulua niin että mies jää lasta nukuttamaan. Hän on koettanut tassuttelua (tästä lapsi ei tosiaan pidä), nostelua (itku alkaa heti sänkyä lähestyessä tai ei rauhoitu edes syliin), hyräilyä (ei rauhoitu) ja lopulta rauhoittamiskeinona lasten unilauluvideopätkiä kännykällä. Kännykän avulla itku usein helpottaa mutta se tuntuu nykyään aktivoivan. Tempperamenttia löytyy eli tämäkö vaikeuttaa nukahtamista entisestään? Miten saisimme lapsen nukahtamaan illalla sekä yöllä kun herää?
Moi! Teillä on kokeiltu paljon kaikkea. 1v nostelu on aika haastavaa, se tuskin enää toimii. Moni lapsi on kohtalaisen temperamenttinen. Entäs jos ottaisitte kännykän pois ja toinen vain vieressä hyräilisi tätä kyseistä kappaletta. Se yleensä rauhoittaa lasta ja lapsi saattaa monen vuoden päästäkin vielä tulla uniseksi kappaleen kuultuaan. Ikään kuin ehdollistuu siihen ja siinähän ei mitään vikaa ole. =) Yli 1v lapsen voi jättää sänkyyn ja kuunnella pari minuuttia toisessa huoneessa rauhoittuisiko jos itku ei mitään paniikinomaista ole. Jos itku ei rauhoitu, istutaan samassa huoneessa sängyn vieressä. Lasten kanssa kannattaa vain olla päättäväinen oli ikä mikä tahansa. Kun vanhempi jotain päättää, niin se sitten myös toteutetaan ;) Tämä toki koettelee hermoja ja illan nukuttaminen voi viedä alkuun tosi pitkäänkin. Lapsella ei ole hätää vaikka vähän protestoikin nukkumaanmenoa kunhan on saanut ensimmäisenä vuotena hyvän perusturvan =)
PoistaKiitos Paula vastauksesta. Tuota pelkkää hyräilyä kokeillaan seuraavaksi, samoin sänkyyn jättämistä. Näin se on, tuumasta toimeen. ;) Kyllä, hyvä perusturva on, eli hätää ei siten ole.
VastaaPoistaKiva jos oli apua =) Tsemppiä! ;)
PoistaMoi! Ajattelin vielä kokeilla vastailetko täällä. Paljon hyviä vinkkejä lukenut mutta apua en ole löytänyt. Meillä kylläkin vasta 2kk ikäinen neiti ja kysynkin että onko näin pienelle mitään apukeinoja nukahtamiseen ja unessa pysymiseen? Vauvalla on alusta asti ollut ongelmana että ei osaa nukahtaa yksin ilman hyssyttelyä eli pallon päällä pomppimista eikä oikein pysy unessakaan kovin hyvin. Nykyään nukahtaa jo syliinkin että palloa ei tarvita aina mutta ongelmahan ei ole se hyssyttely vaan se kun laskee pois tai liike pysähtyy niin herää. Rattaat on ainoat missä ottaa pidempää unipätkää ilman liikettä. Mutta öisin nyt ulkona voi häntä nukuttaa. Eli ongelmahan ovat yöt jotka ovat hyvin pätkittäisiä ja illalla nukahtaminen vie kauan aikaa ja kun ei nukahda omaan sänkyyn niin monta kertaa herää ennen kuin vaipuu ihan siki uneen (varsinkin jos laskee käsistä pois) ja tulee pidempi pätkä unta ennen kuin herää syömään. Tiedän että hän on kovin pieni vielä ja vauva-aika on rankkaa mutta kysyn kuitenkin jos olisi jotain vinkkejä. Läheisyyttä, seurustelua, syliä ja kaikkea hän saa päiväsaikaan. Ja päivärutiineistakin pidetään jo kiinni.
VastaaPoistaMoi! Vastailen yhä kun kerkeän, koska näistä tulee sähköposti ilmoitus ;)
Poista2kk ikäinen on aika pieni vielä. Kapalointi on ehkä semmoinen mitä kannattaa kokeilla. Mutta jos vauva on sellainen että kaipaa paljon hyssyttelyä, niin ei siinä usein muu auta. Rauhoittuu itsestään kun vauva kasvaa. Alle 3kk ikäinen lapsi muistuttaa hyvin paljon vielä sikiötä monelta osin. Mutta rankkaahan se on ja tiedän ettei puheet "ajan kanssa helpottaa" paljon tahdo auttaa. Siksi onkin tärkeää että vanhemmatkin saisivat pienen lepohetken. =) Hyssyttele ja pidä sylissä niin paljon kuin jaksat. Enempää ei tarvise itseltä vaatia =)