tiistai 21. toukokuuta 2013

Vauvan rauhoittelu

Vauva-lehden sivuilla oli ihan mukavia rauhoittelukonsteja pienelle vauvalle. Suurin osa varmaan nämä tietääkin eikä näihin ole paljoa lisättävää. Mutta halusinpa laittaa ne tännekin, koska noista vinkeistä pitäisi kyllä jonkun toimia. ;) Tietty sitten koliikkilapset ovat astetta haastavampia, mutta sekin menee ajan kanssa ohi. Kannattaa hyödyntää apuvoimia! Ja tietty kannattaa kävästä lääkärissä varmistamassa, ettei kyseessä ole mikään hoidettava vaiva. Korvatulehdusta ei vastasyntyneellä yleensä koskaan ole ja allergiat ovat kuitenkin kohtalaisen harvinaisia eikä niitä voi lähteä jokaiselta itkevältä lapselta tutkimaan kunnallisella puolella.
 
Tutti
Tutista mainitsisin sen, että aivan vastasyntyneelle sitä ei kannata edes paljoa tarjota, sillä tutin syöminen voi hankaloittaa imetystä. Tuttia voi alkaa tarjota esim. 2kk ylöspäin. Vastasyntynyt harvoin tuttia edes ottaa ja vanhemmat ajattelevat, että lapsi ei tuttia tule koskaan ottamaan. Vauvat usein kätisevät iltaisin, kun alkaa väsykin painamaan, niin tuttia kannattaa kyllä testata. Siinä on runsaasti vauvalle tekemistä, kun tylsyys iskee. Vauvaa ei ole pakko opettaa nukahtamaan tutti suussa, sillä siinä voi käydä niin että vauva herää aina kun tutti tipahtaa. Mutta todella kätevä apuväline se on, jos vauva kätisee paljon. Tuttia joutuu vähän tuputtamaan ehkä aluksi. Helpoiten se käy, kun tutilla kutittelee vauvan huulia ja suuta ja vähitellen tarjoaa sitä. Ei kannata iskeä tuttia suuhun väkisin ja pitää siitä kiinni.
Tutista vieroittaminen käy sitten jatkossa myös unikoulun kautta. Tähän vinkkejä löytyy kategoriasta "nukkuminen". 1-vuoden iässä olisi hyvä alkaa miettimään, josko tutista päästäisiin eroon. Yleensä siihen menee vain pari päivää ja lapsi hyväksyy tilanteen yllättävän vähällä vaivalla.
 
 
Imetä. Imetys tai pullomaidon tarjoaminen rauhoittaa monen vauvan. On kausia, jolloin vauva voi ruokailla hyvinkin tiheästi. Jos vauvalla ei ole nälkä, kokeile tuttia.
Laula tai soita musiikkia. Joillekin vauvoille toimii parhaiten rauhallinen lauleskelu, jotkut pitävät rytmikkäämmästä meiningistä.
 
Vaihda asentoa. Selällään sylissä oleminen ei useinkaan ole itkuiselle vauvalle se paras asento. Nosta vauva pystyasentoon olkapäätä vasten, pidä vauvaa tiiviisti rintakehääsi vasten tai laita vauva mahalleen käsivartesi päälle.
Nosta naama naamaa vasten. Kun laitat kasvosi vauvan kasvojen lähelle, rauhallisen hengityksesi kuunteleminen voi auttaa vauvaa tyyntymään. Voit kokeilla myös kuiskia ja supattaa vauvan korvaan.
Taputa peppua. Taputtele sylissä olevan vauvan peppua jämäkästi tai silittele selkää.
Pistä tanssiksi vauvan kanssa. Rytmikäs joraaminen musiikin tahtiin voi saada harmin unohtumaan.
Kokeile lorutteluleikkejä, joissa vauvan käsiä ja jalkoja heilutellaan rytmikkäästi.
Näytä jotain yllättävää. Menkää yhdessä vauvan kanssa katsomaan peiliä tai ikkunaa, tai vaikka pyörivän pesukoneen lasiluukkua. Myös värikkäät kuvat voivat toimia.
Ota eläin avuksi. Anna vauvan silittää rauhallista koiraa tai kissaa. Aistielämys voi hiljentää huutajan.
Vaihda sylittelijää. Pyydä välillä joku toinen rauhoittamaan vauvaa. Saat itse tauon, ja muutos saattaa hämmästyttää vauvan niin, että itku unohtuu.
Lähtekää auto- tai vaunuajelulle. Autoajelu ei ole ehkä ekologisin tapa mutta voi auttaa, kun tilanne tuntuu epätoivoiselta. Myös vaunulenkki ulkona rauhoittaa levotonta vauvaa.
Vaunuissa tai rattaissa voi heijata myös sisällä. Laita vauva pieneen kohoasentoon ja heijaa rytmikkäästi. Kokeile työnnellä vaunuja edestakaisin kynnyksen yli niin, että vaunut hypähtelevät.
Keinuttele vauvaa kantoliinassa. Saat samalla lepoa käsillesi.
Kuunnelkaa kohinaa. Radion laittaminen ns. välitaajuudelle tai avonaisen vesihanan kohinan kuuntelu voi auttaa rauhatonta vauvaa nukahtamaan. Väsyitkuun voi tepsiä myös pölynimurin ääni. Tasaisen kohinan taika perustuu siihen, että se muistuttaa kohdun äänimaailmaa ja peittää alleen muita häiritseviä ääniä.
Kylpy rauhoittaa ennen uniaikaa. Lämmin vesi saa monen vauvan tyyntymään. Pienen vauvan ammeeksi käy vaikka lavuaari tai puhdas, iso ämpäri: sopivan lämmintä vettä ämpäriin ja vauva ämpäriin kainaloista kiinni pitäen. Joskus pelkkä vauvan vaatteiden riisuminen voi auttaa.
Kiedo vauva kapaloon. Kapalossa moni vauva tuntee olonsa turvalliseksi ja rauhalliseksi.
Pysy itse rauhallisena. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta yritä pysytellä itse tyynenä, niin vauvakin rauhoittuu todennäköisemmin. 
Jos itku johtuu vatsavaivoista, kokeile pumpata selällään makaavan vauvan jalkoja koukkuun lähelle vatsaa ja takaisin. Tämä ns. pierujumppa auttaa ilmavaivoihin. Voit myös hieroa vauvan vatsaa lempeästi. Apteekista on saatavilla vauvoille tarkoitettuja valmisteita, joista voi saada avun vatsavaivoihin.