Vauvan nenä on helpoin niistää niin että laittaa vauvan lavuaarin ylle, lämmintä vettä valumaan, kastaa sormet siinä ja vetää vauvan nenänvartta pitkin niin räkä irtoaa tosi näppärästi. Lapsista imulaitteet ja paperit tuntuvat tosi keljuilta.
Jos vauva pulauttelee äidinmaitokorviketta tai maitoa erittäin paljon, lisää sekaan Maizenaa. Tämä sakeuttaa maitoa eikä maito tule ulos yhtä helposti.
Useiden laatikoiden telkeäminen (keittiössä esim lusikkalaatikot ym) on helppoa kenkälusikalla.
Lastentarvikeliikkeistä saa kaikenlaisia turvavälineitä, joilla voi teljetä esim uunin, laatikostot ym. Mutta nämä eivät mielestäni ole kovin hyviä, sillä lapset oppivat nopeasti avaamaan ne.
Laatikoista kahvojen poisto on kätevämpää kuin turvalukot. Ja pienet kaapit/lipastot voi kääntää toisinpäin, jotta laatikot jäävätä seinään päin.
Tavaroita ei kannata siirtää liikaa varastoihin ym. Välttämättömimmät ja vaarallisimmat vain. Lasta täytyy myös uskaltaa kieltää. Tämä vaatii kärsivällistyyttä ja periksiantamattomuutta...
Leluja tulee aina liikaa ja lapset tarvitsevat niitä yllättävän vähän. Yleensä pahvilaatikko, jossa lelu on ollut, on paljon kiinnostavampi kuin itse lelu. Kannattaa avata lapselle oma tili, johon toivoo juhlapäivinä rahaa, jotta voi jatkossa ostaa sitten joitan isompaa (esim pyörä).
Laulaminen on tehokas konsti lapsen rauhoitteluun/lohduttamiseen. Joskus taaperoikäinen tarvitsee pienen rauhoittuishetken. Ei ole tarpeeksi väsynyt nukkuakseen, mutta ei jaksa leikkiäkään, vaan tulee itku tai kitinä. Silloin voi kokeilla semmoista, että ottaa vauvan 10-15min syliin ja lauleskelee jotain mukavia, tuttuja lauluja. Ei varmaan kaikista vilkkaimmille lapsille sovi, mutta kannattaa kokeilla. Yli 1v ikäistä ei välttämättä kovin kauaa jaksa sylissäkään enää kannella. Usein riittää kun lapsen kanssa touhuaa esim lattialla lelujen kanssa ja välillä käyttää sylissä.
Vanhempien lasten kanssa kannattaa hyödyntää "lahjontaa". Ottaa käytöön esim tarrat. Aina kun lapsi toteuttaa jonkun asian toivotusti, hän saa tarran. Tarrat kannattaa laittaa esille esim seinälle kiinnitettyyn julisteeseen/paperiin ym johon on kirjoitettu mistä tarra on tullut. Esim jos haluaa opettaa lapsen syömään monipuolisemmin eri ruokia, voi julisteeseen piirtää/kirjoittaa eri ruokia (hedelmät, kasvikset ym) ja aina kun lapsi maistaa yhtä, hän saa tarran. Kun hän syö esim kaiken esille laitetun porkkanan, hän saa vielä hienomman tarran.
Kannattaa opettaa kehumisen kautta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti