torstai 3. helmikuuta 2011

Raskauspahoinvointi

Itse kärsin raskauspahoinvoinnista suunnilleen viikosta 6 viikolle 20. Mukavaa aikaa... tuntui et maailmanloppu lähestyy. 70-80% raskaanaolijoista kärsii pahoinvoinnista ja lievästä oksentelusta. Kuivumiseen ja sairaalahoitoon johtavasta oksentelusta kärsii vajaa 1%. Yllättävän moni tuttuni kuitenkin on sanonut, ettei kärsinyt ollenkaan pahoinvoinnista raskausaikana. En tiedä mikä aikoinaan lohdutti itseä eniten, kun kärsin kauheasta olosta. Ehkä suurin pelko oli se, että paha olo jatkuisi koko raskaus ajan. Tämä on kuitenkin äärettömän harvinaista.

Syytä raskauspahoinvointiin ei tiedetä, mutta se ilmeisesti johtuu hormoneista. Hormonaalinen pahoinvointi onkin yksi kauheimmista mitä maailmasta löytyy. Ja oksentaminen ei oikein helpota oloa. Lääkeainepahoinvointi on toinen. Monet eivät alussa vielä halua kertoa raskaudestaan niin yritä siinä oksennellessa sitäkin salata.. x) Usein sanotaan, että oksentelu johtuu elimistön jonkinlaisesta sopeutumishäiriöstä raskauteen. Seuraavissa raskauksissa pahoinvointi voi olla lievempää. Oksentelu ei myöskään välttämättä korreloi normaaliin elämään. Vaikka henkilö sietäisikin hyvin esim lääkkeitä tai pyörivää liikettä, voi raskauspahoinvointi siltikin esiintyä todella voimakkaana.

Usein sanotaan, että pahoinvointi on pahinta aamuisin. Tämä johtuu kenties siitä, että aamulla maha on tyhjä ja siksi huono olo kovempi. Itsellä kyllä oli 24/7 huono olo ja osa naisista sanoo, että iltaisin on pahempi. Tämä voi johtua siitä, että on tullut syötyä huonosti koko päivän. Parasta onkin syödä pieniä määriä ja usein. Tässä muutama vinkki mitä äidit ovat kertoneet. Ehkä joukosta löytyy jotain itsellekin sopivia. Kaikki konstit eivät suinkaan sovi kaikille.

-Nauti aamupala sängyssä

-Joillain juominen aamuisin aiheuttaa pahempaa oloa. Kokeile syödä esim myslipatukka aamulla ennen töihinlähtöä ja juo heti kun vain pystyt

-Joillain taas aamulla ei mene alas muu kuin neste

-Kaurapuuro on hyvä

-Myös hedelmät, kuten banaani

-(Vaalea) kala on myös hyvin siedetty. Kalojen kanssa saa kuitenkin olla tarkkana, että mikä laji on kyseessä ja mistä ne on pyydetty. Esim perämeren lohi on turvallista, mutta Itämeren ei jne.

-Maisemanvaihdos auttaa usein. Itse tein viikon reissun ulkomaille suunnilleen viikolla 10 enkä oksentanut siellä kertaakaan!

-Stressi pahentaa

-Vältä aikaisia aamuja, jos suinkin mahdollista (esim harrastukset kannattaa siirtää myöhempään)

-Telkkarin katsominen pahentaa oloa

-Rasvaa ja sokeria kannattaa välttää

-Pahoinvointilääkkeet ei auta (eikä näitä oikein ole olemassakaan, antihistamiineja ovat jotkut kokeilleet)

-Läheisten ihmiste tuki ja apu on tärkeää

Vaikka alkuraskaudessa söisikin todella vähän, sikiö kyllä ottaa tarvitsemansa energian! Tästä voi aiheutua äidille väsymystä. Loppuraskaudessa pitää sitten huolehtia, että äiti saa tarpeeksi ravintoa, koska tällöin aliravitsemus voi aiheuttaa sikiön pienikokoisuutta ym ongelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti