tiistai 29. lokakuuta 2013

Päivärytmin siirtäminen

Tulipa tässä mieleen kirjoittaa näistä rytmien siirtämisistä, kun sopivasti siirryttiin kesäajasta talviaikaan. Kukahan noille vauvoille selittäisi, että nyt nukutaankin tunnin pidempään.. x) Vauvat ja pienet lapset heräävät yleensä aamulla aina samaan aikaan riippumatta nukkumaanmenoajasta. Tässä kuitenkin yksi vinkki miten kellojen siirtäminen ehkä onnistuu helpoiten vauvojen kanssa.
 
Jos vauvalla on ilmennyt jo tarkka päivärutiini (tai edes nukkumaanmenorutiini), niin sitä on helpoin siirtää vartti kerrallaan. Esim. jos vauva laittaa yöunille klo19, niin hän kellojen siirron jälkeen haluaakin laittaa klo18 nukkumaan (kesäajasta talviaikaan). Niinpä kellojen siirron jälkeen kannattaakin laittaa lapsi nukkumaan klo18.15. Seuraavana iltana klo18.30, sitä seuraavana klo18.45 ja sitten klo19. Jos tämä tuntuu ihan liian pikkutarkalta ja lapsi jaksaa valvoa, niin voihan tuota nukkumaanmenoaikaa siirtää jo heti puolella tunnilla eli laitetaankin klo18.30 nukkumaan kellojen siirron jälkeen. Yliväsynyttä lasta on vaikea saada nukkumaan. Toki mikään ei estä siirtämästä rytmiä suoraan tunnilla, mutta olen huomannut tässä viime vuosina, että tämä on kuitenkin mukavin tapa vauvalle. Parissa viikossa pitäisi rytmin kääntyä. Ja kannattaa aluksi itsekin laittaa vähän normaalia aikaisemmin nukkumaan, jos tietää että lapsi herää aamulla aikaisin.
Tämä 15min rytminsiirto pätee myös päiväuniin, mutta niille ei ehkä ole aivan niin justiinsa. Riippuu vauvasta.
 
Päivärutiiniehdotus n.6kk ikäiselle löytyy täältä.
Noin 1-vuotaalle täältä.
6kk tienoilla vauvoille alkaa vähän kuin itsestäänkin kehittyä päivärutiinia ja vanhemman tehtävä on pitää huoli, että siitä pidetään kiinni. Rutiinit tuovat lapselle turvallisuudentunnetta. Toki vauvoja on erilaisia, mutta uskaltaisin väittää, että jokainen hyötyy rutiineista. ;) Ainakin summittaisia kannattaa tehdä. Jos vauva alkaa nukkumaan samaan aikaan kuin vanhemmat, niin se on usein liian myöhään.
 
Jet lag
Rytmin siirtäminen pätee myös matkustettaessa. Monen tunnin aikaero tietty sotkee vauvan rytmin ihan täydellisesti, mutta jos matkustetaan maahan, jossa on +/- 1-2h, niin kannattaa ehkä tehdä niin, että eletään Suomen ajassa, jos reissussa ollaan vain viikko. Tämä on helpoin vauvalle. Jos herätään kuudelta aamulla, niin illalla laitetaan sitten vähän aikaisemmin nukkumaan. Rytmin siirtoa ei lyhyen loman aikana oikein kerkeä tehdä 15min kerrallaan. Ja vauvoille ei tule antaa mitään unilääkkeitä (ei edes antihistamiinia).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti