lauantai 23. lokakuuta 2010

Hampaiden hoito

Lasten hampaiden puhdistaminen aloitetaan, kun ensimmäinen maitohammas puhkeaa. Hampaat harjataan aamuin illoin pienellä ja pehmeällä hammasharjalla pienin nykyttävin liikkein ienrajaa myöten. Lastenfluorihammastahnan käyttö aloitetaan ensimmäisen maitohampaan puhjettua.
Lasten suuta ei tarvitse huuhdella vedellä jälkeenpäin. Riittää kun hammasharjan kastaa vedessä ja vielä harjaa pari kertaa jos haluaa. Hammaslääkärit väittävät, ettei aikuisenkaan suuta tarvitse huuhdella vedellä, jotta hammastahna pääsee vaikuttamaan.

Reikiä aiheuttavat bakteerit tarttuvat syljen välityksellä aikuisesta lapseen ja lasta hoitavan aikuisen olisikin syytä varoa suoraa sylkikontaktia kuten tutin nuolaisua ja samalla lusikalla syömistä.
Reikiintymistä aiheuttava bakteeri tarttuu herkemmin maitohampaiden puhkeamisen aikoihin ja tartuntariski kasvaa, jos lapsi saa sokeripitoista ravintoa monta kertaa päivässä.

Rintaruokinnalla on myönteinen vaikutus purennan ja leukojen kehitykselle, kuitenkin yli vuoden jatkuva imetys, etenkin yöllä, saattaa lisätä hampaiden reikiintymistä.

Jos vauva tarvitsee tuttia, valitaan pieni ja litteä malli. Tutista tulisi kuitenkin luopua noin 1-vuotiaana, sillä pitkään jatkuva tutin käyttö voi aiheuttaa purentavirheitä.

Tuttipullo karies aiheutuu tuttipullosta annettavasta sokeroiduista juomista, joten tuttipullosta annetaan vain maitoa, velliä tai vettä - ei makeita juomia. Maidossa on kuitenkin maitosokeria, joten sitä ei tulisi antaa liian usein lapselle, jolla on jo hampaita. Varsinkin yöllä tulisi antaa vain vettä.

Kun hyvät tavat ja tottumukset luodaan varhaisessa vaiheessa, säilyvät ne läpi elämän.
Vanhempien panos on tärkeä ja lasta tulisi avustaa hampaiden harjauksessa aina 10-vuotiaaksi asti. Myös säännölliset ruokailutottumukset luodaan pienestä pitäen.

Raskausaikana:
-Vanhempien hampaat tulisi olla kunnossa jo ennen lapsen syntymää.
-Äidin raskaudenaikainen hormonitoiminta muuttaa syljen koostumusta ja reikiintymisriski kasvaa. Myös ienverenvuoto harjatessa voi lisääntyä ja olemassa oleva ientulehdus pahentua. Vakavat infektiot voivat olla lähtöisin ientulehduksesta.
-Säännöllinen ruokailurytmi auttaa pitämään hampaat terveinä. Jokaisen ruokailukerran jälkeen suun bakteerit alkavat muodostaa happoa, joka liottaa hampaan kiillettä. Hampaat kestävät 5 - 6 happohyökkäystä päivässä.

Lähde: www.lastenhampaat.fi, Suomen Hammaslääkäriliitto

Joskus hampaiden harjaus voi pieneltä olla haastavaa. Hampaat on kuitenkin tärkeä saada harjattua vaikka pienen taistelunkin avulla. Usein laulaminen ym leikittely auttaa. Lapsen voi palkita esim xylitol pastillilla. Pääasia että edetään rauhassa eikä hätäillä. Harjan voi antaa lapsen käteen, jolloin hän saa tutustua siihen. Vanhempien kannattaa myös näyttää mallia miten he itse harjaavat hampaitaan. Meillä poika tykkää katsella vesihanaa ja istua sylissä jolloin hampaat tulee kätevästi pestyä. Harjaa hän ei tykkää itse laittaa suuhun vielä. Ja vanhempi päättää milloin harjaus on valmis, ei lapsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti