perjantai 15. lokakuuta 2010

Imemislakko/rintaraivarit

Tämä menee kyllä imetyksen piikkiin, josta on jo aiemmin juttua, mutta tuntuu olevan aika kuuma aihe välillä.

Syitä miksi vauva kieltäytyy rinnasta:
-maitoa tulee liikaa/liian vähän
-rinta saattaa olla suhteessa liian iso vauvan suuhun
-jos vauva on tottunut juomaan maitoa pullosta, voi rintakumista olla hyötyä imetyksessä
-rintakumi on myös näppärä jos nänni on sisäänpäin kääntynyt
-jos imetys on äidille kivuliasta, voi lapsi kieltäyä juomasta
-vauva voi lakkoilla jos on kipeä. suolatipat (NaCl) nenään voivat auttaa (apteekista)
-hampaat
-imemisasento (muistan että esikoisella suosikki oli tyynypäällä sylissä ja äidin piti kävellä ympäri kämppää koko ajan pahimpien rintaraivarien aikana)
-liian kylmä/kuuma
-sipuli, valkosipuli ja mausteet voivat maistua vahvasti äidinmaidossa (eräs tuttavani söi runsaasti valkosipulia ja vauva kieltäytyi imemästä kahteen päivään)
-äidin kuukautisten alku voi joskus vaikuttaa

-äidin on tärkeä koittaa pysyä rauhallisena, jolloin lapsikin rauhoittuu
-joskus pimeä huone voi auttaa
-jotkut lapset syövät helpommin unisena/unenrajamailla
-kantoliinaa kannattaa hyödyntää
-laulaminen/hyräileminen voi auttaa tässäkin tilanteessa
-yleensä ohimeneviä kausia, mutta voi ilmaantua muutaman viikon päästä uudestaankin (samanlain kuin esim. huonon nukkumisen kaudet)

Jos raivarit jatkuvat useita viikkoja, ongelma voi olla lapsen ja äidin välisessä kommunikaatiossa. Jos äiti säikähtää raivareita, voi hän soimata lasta ja samalla itseään. Katsekontakti vauvaan on tärkeä imetettäessä. Myös ympäristön on oltava rauhallinen. Lastenpsykiatrit ovat erikoistuneet vauvan ja äidin kommunikaatio-ongelmien ratkomiseen ja vaikeissa tilanteissa kannattaakin pyytää omalta lääkäriltään apua. Jos esim tulee jatkuvasti tunne, että "vauva ei pidä minusta" tai "vauva ei halua olla lähelläni tai katsoa minuun", kannattaa pyytää apua. Joskus puolueettoman ihmisen mukana olo avaa äidin silmät ja hän huomaa, että lapsihan ottaa kontaktia koko ajan. Olen varma, että jokainen lapsi rakastaa vanhempiaan ja haluaa olla tämän lähellä.

Rintaraivarit ovat kuitenkin todella yleisiä ja ohimeneviä (1-3vkoa). Niitä ei kannata säikähtää. Ne voivat myös tauon jälkeen ilmaantua uudestaan, mutta menevät taas ajan kanssa ohi. Vanhemman vauvan kanssa kannattaa ottaa huomioon se, että ehkä hän vain on saanut tissittelystä tarpeekseen.  Kaikki hyvä loppuu aikanaan, mutta tilalle tulee joukko uusia ja ihania asioita.

Meillä esikoinen ei suostunut juomaan rintamaitoa enää 8kk iästä eteenpäin. Mahtoi olla jo aika laihaa, koska maito oli mintunväristä. Tämä siis on merkki siitä, että maito on laihaa. Ja miksipä pakottaa. Nuorimmainen lopetti 7kk iässä. Siinä mentiin lasten tahdissa. Minulla ei vain enää tullut maitoa tarpeeksi, minkäs teet. Vanhimmalla rintaraivareita tuli varmaan 2kk aikana vähän väliä. Mutta hyvin selvittiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti