keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Raskauskilot

Laitanpas muutaman kommentin tästäkin ihanasta aiheesta. Itselle tuli 20kiloa raskauden aikana. Kymmenen lähti aika helposti imettämällä, mutta loput kymmenen oli tiukassa. Äitiyslomalla ei usein kerkeä huomioimaan omaa syömistään ja sitten syödään tosi epäsäännöllisesti ja ihan mitä tahansa. Toki ensimmäisen puolen vuoden aikana kannattaakin suosia esim valmisruokia ym mikä vain helpottaa elämää. Mutta jos yhtään puhtia löytyy, niin kannattaa koittaa tehdä itsellekin päivärutiini, jossa ruoka-ajat olisivat aina samat. Mielellään 4h välein pitäisi syödä jotain. Mielestäni tämä on terveellisin ja järkevin laihdutuskonsti. Kannattaa syödä pieniä määriä ja usein, niin metabolia pysyy aktiivisena. Ei kuitenkaan liian usein (< 2h). Siinä hampaatkin jo kärsii. En oikein välitä karppauksesta ym, mutta en toki sano etteikö niitä voisi kokeilla. Tämä on vain minun suositus. Kun imetin niin en vielä halunnut kiinnittää huomiota kauheasti kalorimääriin, sillä maidontuotanto oli pääasia. Imetyksen päätyttyä päätin kuitenkin pudottaa viimeisetkin kilot. Urheilu on todella suureksi avuksi. Esim 1h liikuntaa kolmesti viikossa on jo aika tehokasta. Jos kaloreita haluaa laskea, niin esim 1000-1500 kcal/vrk pitäisi jo alkaa laihtumaan. Alle 1000 kcal/vko edellyttää, että liikuntaa ei tule ollenkaan. Mitään anorektikoiden konsteja on turha kokeilla, sillä eihän silleen voi loppu elämää jatkaa ja terveys vain menee.

Lounalla ja päivällisellä kannattaa muistaa "lautasmalli". Eli oikeasti puolet lautasesta tulisi täyttyä salaatista. 1/4 peruna/täysjyväriisi/täysjyvämakaroni ym. 1/4 liha (mielellään kala, kana). Keitot ovat hyviä, kevyitä ja riittoisia. Padat ja laatikot ovat myös aika riittoisia, niin ei tarvitse koko ajan kokata.

Jos lounas on esim klo11-12, niin välipala kannattaisi syödä esim klo15 aikaan (hedelmä, leipä, riippuu liikkunnasta). Päivällinen voisi olla sitten klo17 aikaan. Itse teen usein niin että päivällisellä kerkeän syödä vain pari leipää ja syön sitten illemmalla kunnolla (eurooppalaisittain). Iltapala (puuro,leipä ym) ei oikein tahdo riitää jos olen syönyt klo 17. Yösyömisiä ei kannata suosia. Ihminen pärjää ilmankin. Mutta se on fiktiota että iltasyöminen lihottaa. Kokonaiskalorimäärä ratkaisee. Useat tekevät vain niin, että syövät päivällä normaalisti ja illalla napostelevat ylimääräistä.

Kaurapuuro on tosi hyvä aamupala. Maitoon tehtynä paljon täyttävämpi. Kannatta lisäksi syödä leipä, sillä pelkkä puuro ei tahdo pitää nälkää kauan poissa. Myslit ovat yllättävän kaloripitoisia ja sopivat paljon urheileville. Laihdutus on usein kiinni pikkuasioista, kuten ostaako 15% ruokakermaa vai 4%. Kannattaa aina suosia mahdollisimman vähärasvaisia vaihtoehtoja ja jättää sokeriherkut ruokavaliosta pois. Kerran viikossa karkkipäivä. Aluksi voi tuntua liiankin terveysintoilulta ja yllättävän haastavalta. Kun ruokailutottumuksia muuttaa, niin aluksi voi tuntua hieman nälkäiseltä, mutta itse nälkää ei tarvitse nähdä. Menee muutamassa päivässä ohi. Salaattia ym kevyttä voi aina syödä. Annoskoot pieniksi.  Diabetikoiden ruokavalio-ohjeistukset ovat hyviä, niistä kannattaa ottaa mallia. Jotkut ajattelevat, että laihtuvat suunnilleen tekemättä mitään. Hieman pitää vaivaa nähdä jos meinaa tuloksia saada.
Itse tosiaan mahdun nyt vanhoihin vaatteisiin. =) Kannatta huomioida, että lantioliitosten palautuminen normaaliksi kestää vuoden päivät. Ne usein levenevät useita senttejä raskauden aikana. Että ei kannata rynnätä heti kauppaan ostamaan uutta vaatekertaa ensimmäisen vuoden aikana synnytyksestä. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti