maanantai 17. helmikuuta 2014

Huudatusunikoulut pannaan

Huomasin tässä yks päivä facebookissa linkin Länsiväylän sivuilla olevaan artikkeliin: "Saako lasta huudattaa unikoulun nimeen?" No minun mielestäni ei saa! Tuo artikkeli aiheesta on mielestäni ihan hyvä. On välillä todella masentavaa, miten paljon Suomessakin vielä huudatetaan huonosti nukkuvia tai usein heräileviä vauvoja. Se minua ei kauheasti huoleta, jos vanhemmat vain ovat ekshaustiossa eivätkä tiedä mitä tehdä ja siksi joutuvat vauvaa sängyssä huudattamaan. Parempihan se on kuin päätyä pahoinpitelemään lasta (valitettavan yleistä). Mutta jos sairaalat ja turvakodit tarjoavat unikouluja, joissa ei lasta saa edes syliin nostaa, niin se on minusta aatamin aikaista. Eihän lapsi pilalle mene vaikka se vähän itkeskeleekin välillä sängyssä. Varsinkin jos vanhempi on siinä vieressä heti saatavilla. Mutta kun konsteja kerta on, niin miksi tehdä elämästä tympeää. Raskaitahan unikoulut periaatteessa ovat, sillä vanhemmat joutuvat yöllä heräilemään ja rauhoittelemaan lasta eri konstein, mutta niin he joutuvat kyllä ilman niitäkin. Ja olen aika pettynyt neuvoloiden tiedonmääriin tämän asian suhteen. Hoitajien koulutukseen ei edes kuulu unikoulua. Siitä ehkä mainitaan jollain tunnilla, mutta itse näistä asioista pitäisi ottaa selvää. Lastenlääkäreillä on usein kattavammat tiedot aiheesta.
 
Olen koittanut koota tänne blogiin kattavasti eri konsteja eri ikäisille lapsille. Toki perhepedit ovat hyviä, mutta joka perheessä se ei välttämättä onnistu. Ja esim. meidän esikoinen ei vain siinä kerta kaikkiaan suostunut nukkumaan vaikka mitä konsteja käytti. Hänet unikoulutin Tracy Hoggin P.U/P.D unikoululla, jossa ei anneta lapsen itkeä yskin sängyssä vaan otetaan vauva syliin aina kun alkaa itkemään. Tassuttelu unikoulut ovat myös ns. lempeitä unikouluja, sillä vaikka vauva on yksin sängyssä, niin vanhemman läsnäolo siinä vieressä riittää kyllä. Riippuu vauvan temperamentista, mikä konsti toimii. Meidän kuopus on ollut kohtuu hyvä nukkumaan, mut hänellekin siinä 7kk iässä pidin pari viikkoa tassuttelua, sillä hän ei oikein osannut nukahtaa itse sänkyyn ja alkoi olla liian iso syliin nukuttamiseen. Tissille ei oikeastaan koskaan nukahtanut. Ja hänelle tuo nostelu ei ollut hyvä, hän vain rimpuili siitä alas. Mutta hän onkin eri luonteinen kuin esikoisemme. Hänelle myös auttoi se, että istuin sängyn vieressä ja hyräilin tiettyä laulua. Nykyisin alkaa haukottelemaan heti, kun kuulee laulun. Yli 1v iässä sitten kans vähän protestoi, mutta kuuntelin huutoa 10-15sek ja sehän taukosi itsestään. Eikä kannata ajatella, että lapsi luovutti, koska ei saanutkaan huomiota. Tämmöinen ilmiö ei ilmene tuommoisena käyttäytymisenä. Siihen tarvitaan kuukausian ignooraaminen.

Kategoriasta nukkuminen, löytyy paljon vinkkejä eri ongelmiin ja kysymyksiin pyrin aina vastaamaan, sillä jokainen lapsi on kuitenkin erilainen ja reagoin asioihin eri lailla.
 
Perhepedeistä tulee harvemmin kirjoiteltua, sillä ne joissa se toimii ei yleensä ilmene paljon ongelmia tai kysymyksiä. Jos lapsi simahtaa vanhemman viereen eikä ala ryömimään sängyltä alas, niin toki siinä on hyvä nukkua. Ja sitten on semmoinenkin konsti, että vauva imetetään sängyssä, mutta varovasti otetaan tissi pois suusta ennen kuin lapsi siihen kokonaan nukahtaa. Näin opetetaan lapsi nukahtamaan aikuisen viereen itsekseen.
Mutta painotan aina yhtä tärkeää asiaa ja se on parisuhde. Koko perheen on oltava tyytyväinen ratkaisuihin ja miestäkin on kuunneltava. Jos parisuhde voi hyvin niin lapsikin voi hyvin.
 
Eli ei huudatusunikouluja. Mutta jos vanhemmat ovat väsyneitä eivätkä saa lasta nukkumaan, niin mielestäni on ehdotonta tehdä asialle jotain. Toivon kovasti, että jokaisessa perheessä nautittaisiin vauvasta ja koko perhe olisi onnellinen. Siksi loinkin nämä sivut ja haluan jakaa kaiken tiedon ja konstit, jotka olen havainnut toimiviksi. En tietenkään mikään guru tässä asiassa ole, mutta paljon olen asiaa opiskellut ja käytännössä kenttätyössäkin sitä oppinut. Aion jatkossakin päivittää tietojani ja kuunnella kaikenlaisten ihmisten kokemuksia ja omia vinkkejä eri ongelmiin.
Yhteistyö on tärkeää.

10 kommenttia:

  1. Kiitos ihanasta blogista! Löysin tänne kun rupesin googlettelemaan vauvan nukuttamisesta ja huomasin täällä olevan hyviä vinkkejä. Nyt meillä on jo reipas ja hymyileväinen melkein neljä kuukautinen poika :) , nukkuminen onnistuu hienosti kuten kaikki muukin. Seuraavaksi olisikin vuorossa soseiden maistelua. Jos sinulla on siitä joitain ajatuksia niin lukisin niitä mielelläni :) Hyvää kevään jatkoa!-Anneli

    VastaaPoista
  2. Kiitos =) Kiva et blogista on ihmisille hyötyä =)
    Soseita voi aluksi maistella vaikka pari teelusikallista päivässä. Jos haluaa itse tehdä soseet, niin bataatti on aika kiva juures, sillä se on makea ja lapset yleensä siitä tykkäävät. Kaupan pilteistä peruna-porkkanasose menee hyvin kaupaksi. Kannattaa lisäillä aina yksi ruokalaji kerrallaan, jotta mahdolliset allergiset reaktiot olisi helposti jäljitettävissä. Hedelmistä lähinnä jotain allergista reaktiota yleensä tulee, mutta niitäkin uskaltaa kyllä maistella. Päärynä varsinkin harvoin allergisoi ketään. Mansikka, sitrushedelmät ja mango ovat ehkä allergisoivimpia. Lohta ja kanaa kannattaa myös sitten pikku hiljaa kokeilla =)
    Soseita kannatta antaa jo 4-6kk ikäiselle ainakin maistelutarkoituksessa. Jos maistelu aloitetaan yli 6kk iässä, lähtee syönti yleensä aika hitaasti käyntiin. Ja jos tuntuu että vauva syö todella huonosti kiinteitä, kannattaa miettiä voisiko imetystä hieman vähentää. Mutta tämä on sitten yli 6kk ikäisen vauvan kohdalla ajankohtainen. =) Vielä saa ihan rauhassa imetellä, jos se vain onnistuu =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Neuvolasta meitä kehotettiinkin jatkamaan vielä täysimetystä 6kk saakka. Ja kerta maitoa tulee hyvin japojan paino nousee niin sillä jatketaan. Hyvä vinkki tuo maidon vähentäminen jos soseet ei sitten ala maistua. Eilen heräsi mieleeni sellainen asia että en ole nyt imetysen aikana juonut olleenkaan maitoa (ehkä riittää tuo jatkuva lämpimän maidon tuoksu nenässä). Syön siis paljon juustoa ja jogurttia ja monivitamiinivalmistetta. Olenko tehnyt tässä kovin väärin, voiko poika allergisoitua maidolle helpommin kun en ole häntä siihen siedättänyt? Vai olisiko se allergia tullut jo rintamaidosta jos on tullakseen? -A.

      Poista
    2. Jatkakaa ihmeessä imetystä, jos homma pelittää hyvin. Imetyksestä on aina hyötyä vauvalle. Ei ole suurempi allergiariski maidolle. Mahdollinen allergia olisi todennäköisesti jo näyttäytynyt.

      Poista
  3. Hei, meillä on nyt 8 kk ikäinen poika ja neuvolassa on kuuden kuukauden iästä lähtien kehotettu unikoulun avulla lopettamaan yösyötöt. Nyt sitten pääsiäisenä tähän ryhdyimme ja yösyötöt saimme kyllä helpohkosti lopetettua mutta eipä se nukkumiseen auttanut juurikaan. Poika on lähes aina nukahtanut rinnalle, mutta sänkyyn siirrettäessä kyllä havahtuu hereille nykyään. Suurin ongelma on, että hän kääntyy unissaan vatsalleen eikä tahdo rauhoittua unille niin päin vaan kohottaa pään ylös ja herää itkien näin päin. Useimmiten myös alkaa ryömiä eteenpäin. Olemme yrittäneet silitellä uneen näinkin ja joskus saattaa onnistua, mutta pitkään hän ei ole näin nukkunut muuta kuin meidän välissä. Mikään unikoulumenetelmäkään ei tunnu suoraan sopivan, koska tassuttelemalla hän ei tahdo sänkyyn nukahtaa ja nostelulla hän lopulta kyllä väsyy mutta alkaa itkeä niin, ettei rauhoitu syliinkään ihan heti ja lopulta nukahtaa syliin.

    Nyt kun yösyötöt jätimme pois niin poika saattaa lopulta herätä ihan kunnolla yöllä, kun aiemmin hän söi 2-4 kertaa yössä ja nukahti siihen heti uudestaan. Toki mielelläni lopetankin yösyötöt ja toivoisin kaikille paremmin nukuttuja öitä, mutta nyt tuntuu että olemme hypänneet ojasta allikkoon tässä mielessä. Olisiko vinkkejä, miten tästä kannattaisi edetä, vai voiko näin menetellen yöt helpottua jos jatkaa edelleen samaan malliin. Poikamme on temperamentiltaan virkeä, eli touhua on jatkuvasti ja hermostuu nopeasti jos ei asiat mene kuten hän haluaa, tämä on myös alkanut aiheuttamaan ruokailuun hankaluuksia alkuinnostuksen jälkeen, kun ei malteta olla paikallaan yhtään. Neuvolasta kun ei annettu muita vinkkejä kuin, että pitäisi saada poika nukahtamaan itsestään ja rintaa ei anneta enää. En vaan edelleenkään tahtoisi iltamaiidon jälkeen kunnolla herättää häntä, koska hän kuitenkin selkeästi huomaa, että hänet sänkyyn siirretään. Päiväunet hän nukkuu vaunuissa.

    VastaaPoista
  4. Moi! Neuvolassa hoitajat ohjeistavat vain oppikirjan mukaan. Ovat valitettavasti hieman huonoja soveltamaan tietoa. Toki yösyötöt kannattaa jättää pois, kun lapsella ei ole enää nälkä ja toivoa, että tämä auttaisi kaikille paremmat unet. Mut jos elämä on paljon helpompaa sillä, että vauvalle antaa esim. kerran yössä maitopullon ja hän sillä rauhoittuu ja kaikki saavat nukkua niin miksipä näin ei voisi tehdä. Onhan se toki vähän rasittava nousta aina antamaan pulloa, mutta jos vauva ei muuten rauhoitu, niin parempi tämäkin on. Unikoulut usein toimivat kun niitä vain jaksaa tehdä. Nostelu ei tietty kaikille sovi, vaan esim. istuminen sängyn vieressä rauhoittaa vauvan parhaiten. Tätä ei kyllä helposti keskellä yötä sitten jaksa kerta kaikkiaan alkaa tekemään, joten helpoimmat kautta kannattaa sikäli mennä. Ja voi myös kokeilla ottaa vauvaa viereen yöllä, mikäli se perheelle sopii.
    Se että lapsi osaa nukahtaa itsekseen, rauhoittaa öitä paljon. Ja illallahan unikouluja vielä pystyy pitämään. Jos nostelu tai tassuttelu ei auta, niin sitten kannattaa vain istua sängyn vieressä eikä katsoa vauvaa vaan rauhallisesti olla siinä vieressä, kunnes lapsi rauhoittuu. Ei haittaa vaikka lapsi mökästääkin vieressä, ei se siitä kärsi. Välillä jos itku yltyy mahdottomaksi, niin tietty sitten mennään nostamaan syliin tms. Vieressä voi hyräillä jotain laulua tms. Jos lapsi riehaantuu vanhemman läsnäollessa, voi myös tehdä niin, että jättää vauvan yksin huoneeseen ja kuunnella ulkopuolella vähän sitä itkua, minkä tyyppistä se on. Usein itku ei edes ole itkua vaan semmoista mökästystä joka välillä taukoaa. Kutsun tätä "uni-itkuksi" jolla on sama idea kuin vauvojen unilaululla. Toki lasta pitää käydä rauhoittamassa jos itku on raivokasta. Ei tämmöistä itkua tarvitse kauaa kuunnella, mutta pientä mökästystä voi kuunnella niin kauan kunnes se muuttuu itkuksi. Temperamenttisten lasten kanssa usein joutuu näin tekemään. Nostelu/tassuttelu toimii parhaiten vähän vähemmän temperamenttisille. ;) Toivottavasti näistä vinkeistä ois jotain apua.. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos nopeasta vastauksesta. Täytyy yrittää jos illalla vaan pitäisi sängyssä vähän pidempään ennen kuin nostaa pois. Nyt tosin vielä ensimmäinen hammas tekee tuloaan, niin senkään tähden emme ole viitsineet yksin sänkyyn pitkäksi aikaa jättää. Viereen otammekin herkästi kun siinä mahtuu paremmin pyörimään, pinnasänky kun tuntuu olevan liian ahdas pojalle. Jos poikaa pidetään omassa sängyssä rauhoittumassa niin antaako hänen puuhastella vatsalleen mitä tekee ja odottaa josko siihen nukahtaisi? Ja jos yölläkin herää ja kääntyy vatsalleen pää ylhäällä, niin kannattaako hänen siellä hetken antaa silloinkin itkeä? Välilä hän nukahtaa heti jos käy kääntämässä selälleen, kääntyy siis kyljelleen siitä. Kun taas välillä saa monta kertaa nukuttaa syliin ja silti hän kääntyy vatsalleen heti kun alas laskee, ja jälleen herää siihen. Tiedän, että nämä ovat yksilöllisiä, joten varmaan vaikea kaikkeen vastata, mutta vähän apuja täytyy nyt hakea. Tuttiahan poika ei myöskään käytä. Hän lähinnä jyrsii sitä ikenien välissä, aivan kuin kaikkea muutakin mitä käsiinsä saa.

      Osaatko antaa vinkkejä myös sormiruokailuun, kun se tuntuu kovasti kiinnostavan. Maissinaksuja poika on syöynyt pitkään. Hampaita ei siis vielä ole, mutta saa silti puraistua suuhunsa kaikesta mahdollisesta paloja, jotka sitten ovat liian isoja. Tästä syystä olen vähän varoen antanut mitään. Nyt onneksi pinsettiote on niin kehittynyt, että pieniäkin paloja saa jo jotenkin poimittua, kunhan ei ole liian liukkaita paloja. Eli keitettyjä kasviksia, vesimelonia, pehmeää leipää yms. olen paloina antanut, sekä porkkanaa ja kurkkua raasteena. Imeskeltäväksi olen antanut näkkileipää ja porkkanaa, joista ei paloja voi ottaa

      Poista
  5. Tuo mahalleen kääntymiskausi menee yleensä aika nopeaa ohi. Toki lapsen voi käydä kääntämässä takaisin selälleen jos se hänet rauhoittaa. Mut voi sitä tohinaa ja ölinää vähän kuunnellakin, et rauhoittuisiko itse. Ja unipussi on kätevä. Siinä vauva yleensä vähemmän pyörii. Jos se ei ole käytössä, niin ehdottomasti kannattaa kokeilla. Ja joku uniriepu kannattaa kaveriksi tuputtaa lapselle. Esim. äidin paitaa voi kokeilla myös.

    Sormiruokaa oletkin jo aika kattavasti antanut. Ei haittaa vaikka sormiruoka olisikin aluksi vähän yksipuolista, kunhan lapsi vain saa harjoitella. Sormiruokaa voi antaa joka ruokailun yhteydessä (tai jälkeen jos ruokailu menee muuten hankalaksi). Ja lusikankin voi lapselle antaa kokeiltavaksi. Nokkamukistakin hän varmasti kohta oppii itse juomaan. =) Mut lapsen tahdissa kannattaa mennä. Ja kun lapsi jostain innostuu, niin silloin pitää panostaa siihen.
    Kysele lisää jos ilmenee kysyttävää =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, meillä yösyötöt on nyt jäänyt pois, mutta yöt menee edelleen vaihtelevasti. Parhaillaan on nukuttu koko yötkin, mutta pääosin muutama herääminen on ja ilmeisesti hampaiden takia saanut pitkäänkin rauhoitella syliin uudestaan. Nyt ajattelimme jospa siitä rinnalle nukuttamisesta pääsisi eroon ja isäkin kelpaisi nukuttajaksi. Muutama ongelma tässä vain mietityttää.

      Iltaisin kun iltamaidon annan sängyssä (hänen on muualla vaikea rauhoittua) nukahtaa hän lähes saman tien. Olen siis antanut rinnalla olla niin pitkään, että hän siitä irrottautuu. En ole lähtenyt aktiivisesti irrottamaan, koska olen ajatellut hänen siitä maitoa silti saavan ja ajatellut, että hän varmasti saa riittävästi maitoa. Eilen kuitenkin kokeilimme pullosta antaa maitoa ennen nukkumaanmenoa ja hän desin helposti söikin siitä ja yö oli todella hyvä vaikka rinnalle nukahtikin. Pumppaamalla en kuitenkaan kovin paljon enää saa maitoa rinnasta, joten ei ole mahdollista antaa aina maitoa ensin pullosta. Ajattelimme nyt kokeilla antaa puuron jälkeen maitoa rinnasta muualla kuin sängyssä ensin, syö sitten edes vähän maitoa pohjalle, jos vaan malttaa rauhoittua. Korviketta tuskin tässä vaiheessa kannattaa alkaa antamaan, kun maitoa kuitenkin itsellä riittää ja maitotuotteita,saamme jo parin viikon päästä alkaa muutenkin antamaan, kun hän täyttää 10 kk.

      Toinen ongelma on se, että nyt kun hän on oppinut myös seisomaan tukea vasten, niin jos hänet yrittää omaan sänkyyn laskea niin salamana hän nousee ylös seisomaan ja leikkii iloisesti siellä. Alas hän ei vielä kovin hyvin osaa tulla, joten en ole uskaltanut häntä sinne yksin jättää odottaen josko hän sinne nukahtaisi lopulta.

      Päiväunille yritin tänään lopulta ottaa hänet viereeni ja silitellä siihen. Rintaa hän kuitenkin kävi hamuamaan saman tien ja päätin nyt antaa hänen imeä ja aktiivisesti hän imikin kunnes silmät alkoi sulkeutua. Aloitin sitten hellävaraisen irrotusmenetelmän ja muutaman kerran jälkeen sainkin rinnan irti, mutta tässä vaiheessa hän oli jo täysin unessa, eli eipä hän itsekseen edelleenkään nukahtanut. Siirsin hänet siitä omaan sänkyyn unille saman tien eikä hän siirtoonkaan enää havahtunut.

      Mitenhän meidän kannattaisi tästä jatkaa?

      Maitotuotteiden mukaan ottamisesta sen verran, että kunhan alun miastelusta päästään suurempiin määriin, tuleeko imetystä alkaa vähentää, vai jatketaanko imetystä edelleen niin, että ruokailujen päälle annan myös rintamaitoa?

      Poista
  6. Hyvähän siitä rinnalta on pikku hiljaa pois opettaa, kun imetys sitten jossain vaiheessa on pakko jättää pois ja silloin viimeistään on taistelu käytävä, kun maitoa ei enää tule. Mut voit toki imettää ihan rauhassa, jos vauva syö kiinteitä hyvin. Jos ruokailu jää viiteen teelusikalliseen, niin silloin kannattaa miettiä, että pitäisikö äidinmaitoa vähentää, sillä sehän on kovin täyttävää. Alussa voi olla vähän taistelua, mutta kyllä se helpottuu, kun tissiä vain ei tule. Mutta jos vauva nukahtaa hyvin tissille eikä heräile yöllä, niin voihan silleenkin vielä mennä. Mutta pikku hiljaa täytynee varmaan siitä luopua ja ottaa vaikka pullo tilalle. Senhän voi jättää sänkyynkin vauvan kanssa, kun hän osaa sen itse suuhun laittaa.
    Noille pystyyn nousemisille ym ei ihmeempiä voi. Menee ajan kanssa ohi.
    Voit toki antaa rintamaitoa niin kauan kuin sitä riittää, vaikka maitotuotteita onkin mukana. Kyllä vauva sit kerkeää tavallistakin maitoa juoda. Kunhan nyt ei ihan viisi vuotiaaksi imetä ;)

    VastaaPoista