tiistai 11. tammikuuta 2011

Parisuhde ja vauva

Parisuhde muuttuu aina lapsen myötä. Yhtäkkiä ollaankin kumppaneita ja vanhempia. Mukana onkin uusi ihmissuhde. Aluksi vanhemmuus täyttää koko elämän ja parisuhde jää toissijaiseksi. On tärkeää, että vauva saa tarvitsemansa huomion. Perheen aikuisia ei kuitenkaan saa unohtaa. Yhteiset hetket voivat löytyä ihan pienistä asioista. Ensimmäiset vuodet lapsen elämästä ovat todellisia parisuhteentestaajia. Lasta ei kannata tehdä sen takia, että parisuhde paranisi vaan parisuhteen on oltava jo kunnossa ennen lastentuloa.

Jokaiselle löytyy perheessä oma roolinsa. Isä kokee usein jäävänsä huomiotta aluksi. Miehenkin on kuitenkin opeteltava uusi roolinsa perheessä. Lapsen/perheen kanssa vietytty aika on kuin laittaisi rahaa yhteiseen hyvinvointipankkiin. Lapsen lisäksi isä joutuu palaamaan töihin hyvin pian ja väsymys voi iskeä. Miesten masennus synnytyksen jälkeen ei ole mahdottomuus. Ei ole häpeä pyytää apua eikä se kerro, että ihminen olisi jotenkin heikko. Nainenkin tarvitsee tavallista enemmän hellyyttä ja tukea. Keskusteluissa kannattaa keskittyä enemmän positiivisiin asioihin ja osoittaa rakkauttaan usein. Seksiinkään ei saisi panostaa liian aikaisin. Kyllä ne halut sieltä ajan kanssa palautuvat.

Miestä kannattaa hyödyntää vauvanhoidossa. Äiti ei ole ainut ihminen joka osaa vauvaa hoitaa. Miehen ja vauvan kannattaa antaa rauhassa tutustua toisiinsa ja vaikka vaipanvaihto kestäisikin 10min pidempään niin mitäs se haittaa. Mies osaa syöttää tuttipullosta, vaihtaa vaippaa, hyssytellä, ihan mitä tahansa paitsi imettää. Usein vauva riehaantuu äidinmaidonhajusta ja mutka isän sylissä rauhoittaa. Onhan se vähän sama asia, kun joku heiluttelisi pizzaa aikuisen nenän edessä koko ajan. ;) Yksi ihailtavimmista asioista maailmassa on se, että mies tulee töistä kotiin ja viihtyy perheensä parissa vapaa-aikana eikä hyppää viikonloppuisin kavereidensa kanssa baarissa ym. Muutenkin alkoholin runsas käyttö ei mielestäni kuulu lapsiperheen elämään ja tästä ei voi olla kovin vaikea luopua. Asiallinen lasi viiniä ruokailun yhteydessä on tietty eri asia. Muutenkaan toisen ihmisen alkoholinkäyttöön ei tarvitse sopeutua eikä varsinaan pidä lähteä mukaan.

Yövalvomiset ovat rankkoja ja jos uupumus meinaa iskeä, kannattaa kysyä jos sukulaisista/ystävistä joku voisi hieman tulla apuun. Neuvoloistakin saa apua useilta paikkakunnilta. Jos perhepetiin päädytään, niin pitää olla varma, että se käy kaikille osapuolille. Jos isä ei saa nukuttua, niin ei häntä sängystä poiskaan saa potkia eikä häntä saa soimata siitä, että perhepeti ei onnistu. Äidin ja isän yhteinen vuode on todellä tärkeä eikä sitä saa vähätellä. Hetkellisiä ratkaisujahan voi tehdä, mutta pidempiaikaisia erikseen nukkumisia kannattaa välttää. Vanhempien läheisyys on todella tärkeää. Se ei tarkoita pelkästään seksiä. Usein samaan aikaan nukkumaanmeno on jo todella tärkeää. 15min ehkä jutellaan ja sitten nukahdetaan vierekkäin. Mikäs sen mukavampaa. =)

Yhteistä aikaa kannattaa järjestää joka päivä. Sen ei tarvitse olla kuin 15-30min. Se voi olla esim joku hassu TV-sarja, jota molemmat tykkäävät katsoa tai joku peli. Joskus ennen nukkumaanmenoa pieni juttutuokio tai sohvalla istuminen hiljaa voi olla tarpeeksi. Tai yhteinen ruokailu (jotkut ottavat vauvan sitteriin pöydän viereen tai pöydälle). Kerran viikossa olisi hyvä järjestää joku yhteinen juttu. Jos lastenhoitajaa on hankala saada ja lähteminen esim ravintolaan/elokuviin ei onnistu, voi illan istua kotonakin ja katsoa jotain elokuvaa. Vauvan nukkuessa pieniä pätkiä tämä voi olla haastavaa, mutta lapsen kasvaessa se helpottuu. Puoli vuotias jos pystyy nukkumaan yöt putkeen tai ainakin usean tunnin pätkiä.

Uupumustakin voi ehkäistä. Kannattaa pohtia tarkkaan mitä voisi jättää tekemättä ja mistä menoista voisi tinkiä. Molempien pitää tinkiä harrastuksistaan, mutta myös molemmilla on oltava hieman omaa aikaa. Pieni siivo kotona vain osoittaa sitä, että lapsi on saanut huomiota. Siisti koti on päinvastoin huolestuttava, koska tällöin aikaa on mennyt siivoamiseen ja lapsi (sekä aikuinen itse) jäänyt vähemmälle huomiolle. ;) Omasta jaksamisesta ja syömisestä on huolehdittava. Kun vauva on pieni, kannattaa suosiolla suosia kauppojen valmisruokia ja tehdä elämä muutenkin itselle helpoksi. Joistain saattaa tuntua hurjalta, että miten sitä lasta jaksaa 24/7 hoitaa. Ei varmaan muiden lapsia jaksaisikaan, mutta oma lapsi on ehkä ainut asia maailmassa jonka puolesta voisi oikeasti antaa vaikka henkensä. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti