sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Ruokavinkkejä

Kun lapsi alkaa syömään kiinteitä, eivät määrät mitään huimia ole ja siksi ruokia kannattaa tehdä iso määrä pakkaseen, jotta elämä vähän helpottuisi. Peruna ja porkkana ovat yleensä aika turvallisia. Kaaleista voi tulla vähän ilmavaivoja. Hedelmiä kannattaa antaa varovaisesti. Päärynä on yleensä aika hyvin siedetty. Sitrushedelmät, omena, mansikat ym ovat allergisoivia. Yleensä pienten lasten allergiat rauhoittuvat siinä kahteen ikävuoteen mennessä. Sitä ennen voi elämä kuitenkin olla aika vaikeaa. Lääkärissä kannattaa aina käydä tekemässä allergia testejä. Varsinkin maito ja vilja! Niitä ei saa itse jättää ruokavaliosta pois.

Hyvä konsti on keittää perunoita ja soseuttaa ne kuuman veden kanssa. Sitten pakastaa nöttösiä jääpalarasiaan. Kun lapsi syö jo vähän enemmän, voi käyttää pakastuksessa minigrip mini pusseja. Meillä menee jo kaksi pussillista kerralla. =D Bataatti on tosi kiva ruoka, koska se on perunaa makeampi. Porkkanaa on helppo lisäillä melkeinpä ruokaan kun ruokaan. Ja se on hyvä pienen masulle. Paprikaakin voi koittaa makua antamaan. Yleensä lapset pitävät kuitenin aika miedoista ruoista. Suolaa ja mausteita ei tulisi alle 1v ruokiin laittaa. Mutta 1v iästä lähtien niitä voi vähitellen lisäillä. Suola on siinä mielessä kuitenkin aika turha, koska sitä saa jo pelkästään leivästä tarpeeksi, jos lapsi sitä suostuu syömään.

Makaroni ja riisi ovat hieman vaikea hienontaa ja hienokurkkusimmat eivät näitä helpolla syö.

Lihasta riista, kana ja kala ovat parhaimmat vaihtoehdot. Lihat voi paistaa joko pannulla tai keittämällä. Porkkanaa ja sipulia voi esim lisätä sekaan. Sitten hienontaa ruoan esim sauvasekoittimella tai Moulinexilla (hyvä vehe). Meillä lohi on suosikkikala. Siihen voi laittaa esim sitruunapippuria ja tilliä vähän. Lohi menee ihan haarukallakin muusiksi. Pienen lapsen ei tulisi olla kasvisruokavaliolla, koska hänen aivonsa tarvitsevat paljon proteiinia kehittyäkseen (kasviruoasta ei tarpeeksi saa). Sitten kun lapsi on tarpeeksi vanha päättääkseen omista asioistaan, voi hän alkaa kasvisyöjäksi. Ihminen on alunperin kuitenkin tarkoitettu sekasyöjäksi. ;)

Lisää ruoka-asioita löytyy mm. täältä

Bataattia, kukkakaalia ja kanaa+porkkanaa+sipulia soseutettuna ja pakastettuna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti